De brochures van culturele centra staan vandaag de dag vol met nieuwe zaalshows van Gunter Lamoot of Alex Agnew, maar jonge stand-upcomedians lijken te ontbreken. De Provinciale Jeugddienst Limburg organiseert vanaf dit jaar daarom Comedymania: een zoektocht naar jong Limburgs stand-upcomedytalent.

“Sinds 1995 ontdekken we via de wedstrijden Limbomania en Dj-Mania straffe muzikanten en dj’s, die we een kans geven in de muziekwereld”, vertelt Ralf Leesen van de Provenciale Jeugddienst Limburg. “Met Comedymania mikken we nu ook op jonge Limburgse komieken.”

Limburgse bescheidenheid

Het valt Provinciale Jeugddienst Limburg op dat er weinig stand-upcomedians te vinden zijn onder jongeren. Volgens Leesen heeft dit te maken met de Limburgse bescheidenheid. “Volgens ons speelt ook het kleine aanbod aan kansen binnen dit circuit een grote rol. Via Comedymania helpen we jong comedytalent uit de startblokken”, aldus Leesen.

Meer dan een mop

Stand-upcomedians moeten meer kunnen dan alleen een goede grap of een lachwekkend verhaal vertellen. De finalisten moeten met een sterke act op de planken staan. “Een jury die bestaat uit bekende komiekers en programmatoren beoordeelt de deelnemers”, vertelt Leesen. “Wat heeft hij of zij te vertellen? Is het grappig? Hoe is de opbouw van het optreden? Zien we potentieel in de kandidaat?”

Duizend euro en podiumkansen

Een geldprijs van 1.000 euro wordt verdeeld onder de drie winnende jonge Limburgse comedians. Ook podiumkansen liggen voor het grijpen. “Zeventien Limburgse jongeren stelden zich kandidaat. Zes van hen stoten door naar de finale. Zij worden gecoacht door de Nederlandse stand-upcomedian Bas Birker“, aldus Leesen. De voorronde vindt op 10 november plaats in het Kunstencentrum van Hasselt.

© 2011 – StampMedia – Marieke Stulens