Op een luie zondagmiddag op de Gentse Feesten rondkuieren, kan voor aangename verrassingen zorgen. Op elke straathoek is voor elk wat wils entertainment voorzien. Zo zorgt het International Puppetbuskers Festival ervoor dat ook de jongste feestengangers aan hun trekken komen. Het Portugese Companhia Marimbondo verrast iedereen in al haar eenvoud.

Met haar gigantische oranje blingblingrok en paarse hoed spreekt artieste Eva Cabral onmiddellijk tot de verbeelding. De gezichtjes van de kinderen die voor haar op de grond zitten stralen verbazing uit wanneer ze haar show begint. Eva tovert het ene popje na het andere uit haar buidelzak. Een vernuftig platform vastgemaakt aan haar rok dient als podium voor de poppen. “Dit is de eerste keer dat de voorstelling gespeeld wordt, jullie hebben dus een wereldprimeur”, zegt de presentator van dienst.

Companhia Marimbondo is al voor de vijfde keer op het Puppetbuskers Festival aanwezig. “In 2007 wonnen we de Luc Vincent Award op dit festival. Twee jaar geleden waren we ook lid van de jury. Dit festival is echt uniek in de wereld en met de Gentse Feesten heb je een uitzonderlijk decor voor poppentheater”, zegt Eva. De artieste is al 24 jaar bezig, maar treedt voor het eerst solo op.

Adam en Eva

Eva koos niet het gemakkelijkste onderwerp voor haar voorstelling. Het verhaal van Adam en Eva zonder woorden uitbeelden, je moet het maar doen. De euro van het publiek valt pas wanneer ze een rode appel uit haar mond tovert. “Ik weet niet goed van waar mijn idee komt om het verhaal van Adam en Eva uit te beelden. Ik heb niet echt een religieuze voorliefde. Het komt meer uit een interesse voor wat mensen drijft. Ik broedde twee jaar over de uitvoering van deze voorstelling”, zegt de artieste.

Een papa fluistert in de oren van zijn dochters de lijnen van het verhaal. De meisjes luisteren aandachtig zonder de ogen van de artieste te houden. De sterkte van de voorstelling is dan ook dat zowel jong en oud zich aangetrokken voelen tot dit verhaal. Volwassenen giechelen met de mopjes en kindjes zijn gefascineerd door Eva’s geluidjes en toverende handen. “Deze voorstelling is speciaal voor de straat gemaakt, dus heb je zeker een gemengd publiek. De kinderen zien het met andere ogen aan dan de volwassenen. Maar het belangrijkste is dat ze zich kunnen inleven”, vertelt Eva.

Regen

De Portugese performance artieste weet met haar sprekende gelaatstrekken en geluidjes alle harten in te palmen. Zo goed zelfs, dat wanneer het begint te regenen iedereen rustig blijft zitten. De regenjasjes worden vakkundig bovengehaald en een grote roze paraplu dient als schuiladres voor drie schattige blonde meisjes.

In tegenstelling tot het publiek op de Kalandeberg, is de Portugese niet voorzien op het Belgische weer. Maar het deert haar niet. Wanneer een medewerker haar een paraplu komt aanbieden, wuift ze hem met theatrale gebaren vakkundig af. Het publiek ontvangt het gebaar met gelach. “In Portugal zouden de toeschouwers gaan lopen voor de regen. Het is fantastisch dat het publiek hier gewoon blijft zitten”, besluit Eva.

© 2014 – Mediaraven/ StampMedia – tekst: Sofie Coen, foto: Milou Verstappen