De Vikingboot zit flink op schema. Zondag 3 juli brachten de Genkse jongeren de nacht door in de tuin van een vriendelijke West-Vlaming in Godinne. Maandag arriveerden ze in Namen. Zaterdagnacht kregen de bemanningsleden onverwacht bezoek van de politie.

Het roeitempo ligt hoog en de sfeer zit goed. "Zaterdag vonden we geen plek om aan te meren in Dinant, dus roeiden we zelfs wat verder", glundert de 16-jarige Isa Gürgür.

Cafébezoek

Onderweg stopte de Vikingboot even aan een café in het aan de Maas gelegen dorpje Hastière. De plaatselijke abdijkerk ligt op de route naar Santiago de Compostella. "Deze kerk is al 1000 jaar oud", vertelt Marcel Geerts (68) tussen pot en pint. Hij verhuisde na zijn pensioen van Duffel naar Wallonië.

Politie

Zaterdagnacht kregen de jongeren plots bezoek van de politie. "Het was een routinecontrole om te kijken of we het visverbod naleefden", vertelt Bert Anthonissen (20). "Ze stonden ineens met zes voor onze tent. Met hun lampen schenen ze in ons gezicht. Toen ze de Vikingboot opmerkten, waren ze nogal onder de indruk."

Verantwoordelijkheid

Volgens Bert leiden de bemanningsleden de tocht in goede banen. "Het gaat er wel eens speels aan toe, maar als het op de boot aankomt, gedragen we ons verantwoordelijk. Eens aan wal, pakken we onmiddellijk alle spullen uit. Een tent opzetten of ons potje koken beschouwen we ondertussen als routine."

© 2011 - StampMedia/Het Belang van Limburg - Sander CarolloDit artikel werd eerst gepubliceerd in Het Belang van Limburg op 04/07/2011 pag.40