Als ik nu iets mispeuter, word ik door de media dan ook tot 'De Scoutsleider' gedoopt? Ik vraag het mij af nadat Sanne Smets, babymoordenares, door de Vlaamse media het prototype werd van 'de Chiroleidster'.

De Vlaamse media berichtten de voorbije week uitgebreid over Sanne Smets, een nu 24-jarig meisje dat in 2008 haar pasgeboren kindje wurgde en het lijkje verstopte in het lokaal van de Chiro waar ze leidster was.

Nieuwe sappige moordzaak

Ondanks de verschrikkelijke feiten, hield dat onze pers niet tegen om er een sensatiezaak van te maken. Het leek wel of 'de kasteelmoord' al te lang geleden was en het Vlaamse journaille de tijd nodig achtte voor een nieuwe sappig klinkende moordzaak.

Terstond werd Sanne Smets tot 'het Chiromeisje' omgedoopt. Niet alleen de populaire media vergaten even dat er nog tienduizenden andere Chiromeisjes rondlopen in Vlaanderen, ook de zelfverklaarde kwaliteitsmedia zoals Humo, Knack en De Morgen maakten er 'Het Chiromeisje' of 'De Chiroleidster' van.

De jeugdconsulent

Nu zit ik toevallig al heel mijn leven in de scouts. Als ik ooit iets mispeuter – niet dat ik dat van plan ben – word ik in de media dan 'De Scoutsleider'? Of halen ze er meteen mijn totemnaam bij, de dierennaam die iedereen krijgt bij de scouts? 'Strijdlustige Alpaca', wat een heerlijke koppen kun je daarmee maken. Zou de redactie van menig Vlaams persmedium nu al aan het likkebaarden zijn bij de gedachte aan 'De Scoutsleider' die één of andere gruwelijke daad begaat? Of is dat tegen die tijd alweer passé en wordt de volgende dader (of is het slachtoffer) – ik zeg maar wat – 'de jeugdconsulent'?

Dat de Vlaamse pers door Sanne Smets 'het Chiromeisje' te noemen, een hele beweging die aan zinvol jeugdwerk doet, in een slecht daglicht stelt, lijkt haar niet te deren. Ja, Smets was Chiroleidster en heeft het babylijkje in haar lokaal gedumpt, er is dus wel degelijk een link met de Chiro. Maar wat is de nieuwsmeerwaarde ervan dat zij steevast 'het Chiromeisje' genoemd wordt? Bestaan er geen andere Chiromeisjes dan?

Zondagavondtelevisie

Al die andere Chiromeisjes en -jongens zetten zich met veel engagement in voor hun leden. Dat zinvol jeugdwerk wordt door de Vlaamse pers over dezelfde kam geschoren als de daden van een kindermoordenares. Alsof 'de Chiroleidster' bij uitstek erop los moordt. En het liefst van al op pasgeboren kindjes.

Daarom, Vlaamse pers, stop met die veralgemeningen, met die van de pot gerukte bijnamen en maak van een dergelijk verschrikkelijke gebeurtenis geen hapklaar feuilleton. Daarvoor bestaat zondagavondtelevisie al.

© 2012 - StampMedia - Robbe Van Lier


Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 09/03/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Pienternet.be op 09/03/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Nieuws.be op 09/03/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door JeugdWerkNet op 09/03/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Belg.be op 11/03/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Mediakritiek.be op 12/03/2012