De vlaspoppenworp is een jaarlijkse traditie tijdens de Gentse Feesten. Hippies gooien honderd poppen van het gesponnen goud vanaf een toren op de Vlasmarkt. Poppenmaker Nicolas Marichal was er vanaf het begin bij.

Hoe bereiden jullie de vlaspoppenworp voor?
Nicolas Marichal: “We moeten honderd vlaspoppen maken op één avond. Dat vraagt tijd, want je moet in elke pop afzonderlijk erg veel liefde steken. Je moet de haartjes mooi strijken, alsof het een My Little Pony is. Maar veel handigheid vergt het niet, dus we drinken gerust een pintje tijdens het werk. We hebben de traditie om door te werken tot de eerste druppel bier gemorst wordt op het vlas. Dat is het officiële teken dat we te dronken zijn en we het werk moeten onderbreken.”

Hoe is de traditie ontstaan?
Marichal: “De vlaspoppenworp is een oude Gentse traditie, die jammer genoeg jarenlang in onbruik is geraakt. Het is pas in 2003 dat een groep jonge hippies besloten heeft het gebeuren nieuw leven in te blazen. Per worp gooien we 100 poppen, waarvan er tien gevuld zijn met 25 euro.”

Hoe verloopt zo’n worp gewoonlijk?
Marichal: “Om 18u doen we een poppenworp voor de  kinderen, en die verloopt uiteraard erg rustig. Om half vier ’s nachts gooien we de vlaspoppen voor de feestvierders en dat verloopt chaotischer. Wanneer je iets gooit naar een zatlap, of het nu een popje is of een brandende staaf dynamiet, zal hij kruipen en wringen en springen om het ding te bemachtigen. Vreemd genoeg hebben we nog geen zware ongelukken gehad.”

Wat voor mensen mogen de vlaspoppen werpen?
Marichal: “Je moet een hippie zijn en dus lang haar hebben. Enkel mannen met een ongeschoren gezicht en vrouwen met ongeschoren oksels mogen meedoen. Jammer genoeg laten de meeste vrouwen hun okselhaar niet staan, dus het zijn vooral mannen die werpen.”

© 2013 - StampMedia / Mediaraven  - Ruben De Keyzer, foto: Lennard De Graeve