Op 25 april kwamen de leden van de nationale karate ploeg van de JKA, Japan Karate Association, naar Turnhout. Samen met zestien andere karateclubs uit Vlaanderen en Wallonië trainden zij in de sporthal van Turnhout.

Ikkan Karateclub Turnhout organiseerde op 25 april een benefiet. De opbrengst van deze actie gaat naar de nationale ploeg. Zij werden uitgenodigd om deze zomer een stage in Japan te lopen.

Van memorial naar benefiet

Ikkan organiseert jaarlijks een evenement in april, namelijk de Paul Vanhoof Memorial: dat is een herdenkingsplechtigheid voor de Ikkaner die overleed op 19 april 2008, wiens broer Rik Vanhoof lid is van zowel Ikkan als de nationale ploeg. “Een reis naar Japan voor meerdere personen financieren, is niet vanzelfsprekend. Daarom besliste Ikkan om de memorial te veranderen naar een benefiet”, klonk het bij secretaris Rita Hens.

Naar Turnhout 

Sensei David Boucherie, hoofdtrainer van Ikkan, ontving zijn collega’s voor een speciale training. President van JKA Francophone en manager van de nationale ploeg, Philippe Watteau kwam samen met sensei Luc Meyers uit JKA Vlaanderen. Ook Europese kampioenen Christof Vermeulen en Arnaud Vicaire waren van de partij om les te geven. De anderen leden van de nationale ploeg: Samson Wille, Joy Halsberghe, Quentin Meiresonne, Miguel Masciarelli, Pierre Delfante en Gianni Schotten hebben ook de verplaatsing naar Turnhout gemaakt. Enkel Rik Vanhoof mocht uitslapen.

Vicewereldkampioen en Europees kampioen

Na de training bedankte sensei David de deelnemers. Ook manager Watteau was dankbaar voor de steun, omdat een uitnodiging vanuit Japan een eer is. “Het is zeldzaam dat Japanners buitenlandse ploegen uitnodigen”, zei de manager. “Wij hebben dit te danken aan sensei Miyazaki, die als grondlegger van JKA België een sterke band heeft met zijn vaderland. Wij hebben ook een bijzonder goede band met sensei Da en sensei Daguishi in Japan. Deze relatie werd versterkt tijdens het wereldkampioenschap vorig jaar, waar België de tweede plaats veroverde”, verkondigde hij trots. “Het is zeer moeilijk om in Japan te winnen, aangezien drie van de vijf scheidsrechters Japans zijn…“, glimlachte hij. “Als je kampioenschappen bekijkt op YouTube, zie jij dat het de Japanners zijn die achteruit stappen bij een gevecht en niet de Belgen”, voegde hij trots toe. Terecht, de Belgische selectie is drie weken geleden voor de derde keer Europees kampioen geworden in Praag, zowel individueel als in ploeg.

Niet alleen Ikkaners maar ook karatekas uit alle hoeken van het land mochten trainen met onze nationale helden. Iedereen vertrok naar huis met een fijn gevoel. 

© 2015 - StampMedia - Tara Boutaleb