© Machteld Bollen

Op zaterdag 23 juni was Delv!s (Niels Delvaux) van de partij op Genk on stage. Deze rustige jongeman uit het Limburgse Landen maakte even tijd om ons te woord te staan.  

Hoe ben je bij de soul-muziek terechtgekomen?
Niels Delvaux Vroeger speelde ik in rockgroepjes, maar op en dag kwam één van de groepsleden aanzetten met blues, en toen zijn we dat beginnen te spelen. Daarna belandde ik met Uphigh Collective in de hiphop, en stilaan is alles wat in elkaar beginnen te smelten tot wat het nu is: funky soul.

Ik ben niet van plan om wat ik nu doe voor de rest van mijn leven te doen. Ik zou bijvoorbeeld ook graag eens een jazz- of old school-bluesplaat maken. Al sinds mijn kindertijd ben ik gepassioneerd door artiesten als Billy Holiday en Ella Fitzgerald. Maar jazz zingen is best moeilijk.

Is er muziek die je vroeger veel opzette maar die nu wat op de achtergrond is beland?
Delvaux Ja, maar als ik iets echt goed vind, dan is dat wel voor de rest van mijn leven.

Welke platen hebben nu je voorkeur?
Delvaux Dat gaat in fases. Ik heb telkens een favoriet voor een half jaar. Nu is dat Michael Franks, een Amerikaanse folkrockzanger uit de jaren zeventig. En Shuggie Otis, ook al uit de jaren zeventig.

Je komt uit een muzikale familie: luister je graag naar de muziek van je ouders?
Delvaux Ja! Mijn papa en mama spelen samen in een Iers folkgroepje: zalige muziek. Een beetje kleinkunst eigenlijk.

Wat zou voor jou de ideale muziekcarrière zijn?
Delvaux Ik hoop dat ik binnen tien jaar nog altijd muziek maak en dat ik nog altijd achter de dingen sta die ik maak. Maar ik wil ook kindjes maken en papa worden, dat wil ik ook allemaal. In de verschillende fases van mijn leven hoop ik gewoon fier te kunnen zijn op wat ik heb gedaan en gemaakt.

Welk concert of festival wil je dit jaar niet missen?
Delvaux Ik ga volgende week met mijn vriendin naar Quincy Jones kijken in Londen. Niet te missen, ook al omdat het zijn afscheidstour is.

Laatste vraagje: welk liedje had je geschreven willen hebben?
Delvaux Goeie vraag. (denkt na) ‘You Are So Beautiful’. Als je dat kunt schrijven voor iemand die je graag ziet: chique!

vorige volgende