© Youtube

In Turkije vinden op 14 mei de presidents- en parlementsverkiezingen plaats. Ze gelden als een van de belangrijkste ooit. Zowel bij de regeringspartijen als bij de verzamelde oppositie zijn Koerden vertegenwoordigd. Voorzitter van het Koerdische Instituut in Brussel Derwich Ferho vertelt hoe hij toeleeft naar de Turkse verkiezingen. "We hopen dat er met deze verkiezingen de eerste stenen gelegd zullen worden voor een langdurig democratisch proces in het land."

De verkiezingsspanning in Turkije is ook tot in België voelbaar. Dat zegt Derwich Ferho, voorzitter van het Koerdisch Instituut in Brussel. “We zijn hoopvol, maar ook erg gespannen. We hopen allemaal dat het verkiezingsproces vredevol en respectvol afloopt, zodat de wil van het volk in het algemeen in Turkije gerespecteerd wordt.”

Volgens Ferho is Turkije al jaren geen democratie meer. “We hopen dat er met deze verkiezingen de eerste stenen gelegd zullen worden voor een langdurig democratisch proces in het land. Mijn wens is dat ongeacht wie er wint, er meer vrijheid komt, op vlak van vrije meningsuiting en op etnisch en religieus vlak. Ik wens ook dat het land welvarender wordt.”

De Koerdische politieke vertegenwoordiging in Turkije is volgens Ferho nog steeds te zwak. Hij benadrukt dat er in de grondwet geschreven staat dat alle burgers in Turkije, Turken zijn. “Maar dat is in strijd met het feit dat er zestien à twintig miljoen Koerden in het land wonen”, zegt hij.

Grondwet herschrijven

“Een vertegenwoordiging in het parlement is er vandaag al helemaal niet. Er zijn wel partijen die over de rechten van Koerden spreken in het parlement zoals de HDP, de Arbeiderspartij, en af en toe ook de CHP. Er wordt ook in het parlement gezegd dat er een nieuwe wetgeving moet komen, en dat de grondwet herschreven moet worden. Maar er is geen echte Koerdische partij in het parlement.”

De HÜDA PAR vertegenwoordigt volgens Derwich Ferho dan ook niet de Koerdische bevolking. Volgens hem is de partij door de staat opgericht om de Koerdische stemmen op te splitsen. “HÜDA PAR heeft ook werkelijk banden met de Hizbullah-beweging”, zegt hij. “Het is een islamistische partij en geen Koerdische partij. De Koerden kennen de partij en de Hizbullah heel erg goed. HÜDA PAR zal misschien enkele procenten kunnen halen bij de verkiezingen, maar hopelijk zal het daar ook bij blijven.”


Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 13/05/2023.

vorige volgende