De voorbije zomer volgden achttien jongeren in Antwerpen drie workshops rond het thema 'diamant'. Het resultaat is de expositie 'Pop Up' in het Antwerpse Diamantmuseum. Donderdag 29 september wordt de tentoonstelling in ware sixties-stijl afgesloten met een Soirée Retro.

Het Diamantmuseum organiseert voor de vijfde keer een jongerenproject. De jongeren werkten gedurende de workshops in drie groepen, 'graphics', 'sound design' en 'monumentale kunst'. De expositie bestaat uit een vijftal installaties en is gebaseerd op de popart, met een knipoog naar de 'golden sixties'.

"Het is de bedoeling een soort discussie rond het commerciële aspect van diamant te starten", vertelt publiekswerkster Amber Van Hoof. "Diamant wordt als heel bijzonder gezien, maar wat als het nu iets doodgewoon zou zijn? Met dat standpunt zijn de jongeren aan de expositie begonnen."

Exclusief

De installatie 'Expressure' zet die visie kracht bij. Het gaat over een meisje dat zich in de zevende hemel waant bij een kopje koffie. De jongeren wilden daarbij de tegengestelde redenering maken. Wat als koffie iets exclusiefs was? Hoe zouden mensen daarmee omgaan?

"We hebben het thema 'diamant' gekozen omdat dat we het een leuk thema vonden", aldus Van Hoof. De jongeren hebben enthousiast meegewerkt aan de tentoonstelling. "Sommige van hen zijn echt gefascineerd door het exclusieve product. Anderen relativeren het allemaal wat meer", gaat Van Hoof verder.

Soirée Retro

De expositie sluit op donderdag 29 september af met een Soirée Retro. Die avond is het museum tot middernacht geopend en gratis te bezoeken. Daarnaast zullen er tal van activiteiten zijn. Zo kan men onder meer een katoenen zak laten zeefdrukken, zich laten 'bodypainten' en films bekijken waarin diamant een rol speelt zoals 'Bonny and Clyde' en '007'.

Bovendien loopt de wedstrijd Jewelry Award '11 ten einde, waarbij je kunt stemmen op juwelen, vervaardigd door studenten van verschillende vakopleidingen.

Donderdagavonden van de musea

Naast het Diamantmuseum is donderdag 29 september ook het Openluchtmuseum Middelheim en het Letterenhuis geopend tot middernacht.

Surf voor meer informatie naar www.aeyc2011.be of naar www.antwerpen.be/musea.

© 2011 - StampMedia – Lynn Symons


Dit artikel werd gepubliceerd door AEYC op 26/09/2011