Diamant blijft fascineren. Om jongeren van 15 tot 25 jaar onder te dompelen in de geschiedenis van diamant, organiseert het Diamantmuseum enkele workshops van 7 tot 25 juli.

Al het vijfde jaar op rij vindt dit soort jongerenworkshops plaats. "Vorig jaar maakten enkele jongeren een expositie rond Napoleon," vertelt publiekswerker Amber Van Hoof, "daarvoor een expositie over diamant in de hiphopwereld. Ze ontwikkelden een GPS-spel, waarmee je een diamantstad kan verkennen. Bij een ander computerspel dat ze ontwierpen, moeten de spelers de code van een kluis kraken en allerlei hindernissen overwinnen."

Pop-art

Dit jaar draaien de workshops rond het ontstaan van diamant en de bruisende kracht die ermee gepaard gaat. Op 7 juli krijgen de jongeren een rondleiding in het museum en info over het project. Ze brainstormen en kiezen bij welke workshops ze zich het liefst aansluiten. "De jongeren mogen werken met beeld en geluid of monumentale kunst", vertelt Van Hoof. "We spelen met het idee om in pop-artstijl te werken, met frisdrankreclames uit de jaren '60. De workshops zijn op elkaar afgestemd, dus tijdens de workshops kunnen ze nog steeds wisselen."

Beeld en geluid

In drie reeksen workshops leren de jongeren werken met diverse multimediatoepassingen. De workshop sounddesign (of klankcollage) draait om 'de samenvoeging van verschillende klankonderdelen tot één geheel'. In dit atelier gaan de deelnemers de omgeving te lijf met audiorecorders, om interessante geluiden vast te leggen en daarna te bewerken met audiosoftware.

In het atelier monumentale kunst vullen de deelnemers de vormen en kleuren van de tastbare werkelijkheid aan met zelfgebouwde installaties, sculpturen, schilderingen en bouwwerken. Tijdens de workshop graphics manipuleren ze digitale beelden, scans, tekstflarden of ander grafisch materiaal. Artistieke druktechnieken, stickers, projecties, logo's, alles kan.

Professionele begeleiding

Deskundigen van Piazza dell'Arte leiden de workshops in goede banen. "De deelnemers leren werken met multimediatoepassingen en apparatuur voor beeld en geluid", zegt Van Hoof. "Het resultaat hangt af van de jongeren zelf. Het wordt een installatie of tentoonstelling, die in het museum te bewonderen valt vanaf 18 augustus."

De workshops gaan door van 18 tot 25 juli tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Jongeren tussen 15 en 25 jaar kunnen zich nog tot 7 juli inschrijven. "Momenteel is er nog plaats voor negen jongeren", vertelt Van Hoof, "dus snel zijn is de boodschap." Wie een volledige dag deelneemt, krijgt bovendien een vergoeding van 25 euro. Op 20 september sluiten de jongeren de expo feestelijk af met een gratis pop-artevenement in het kader van de 'Donderdagavonden van de Antwerpse musea'. "Het belooft een bruisende avond te worden", meent Van Hoof. "Niet voor niets noemen we het 'Soiré Brillante, Soirée Pétillante'."

© 2011 - StampMedia - Ellen Kil


Dit artikel werd gepubliceerd door Gündem 02/07/2011