Naar aanleiding van het artikel “Belg lust geen alcoholvrij bier” in De Standaard van 23 november 2016 deed StampMedia een steekproef bij tien Belgische bierdrinkers. Het doel van het onderzoek was een antwoord te vinden op de vraag ‘Lust de Belg alcoholvrij bier?’ De test geeft een (niet-wetenschappelijk) beeld van wat de Belg nu echt lekker vindt, en waarom ze nog liever water drinken dan alcoholvrij bier. “Bier zonder alcohol is geen bier.”

Bierexpert Filip Delvaux weet alles over de smaken van bier. “Alcohol is een smaakmaker in bier. Het is zoet en geeft een volle smaak in het drankje.” Volgens Delvaux is het heel moeilijk om de smaak van alcohol na te bootsen. “Het is echt het aroma van alcohol dat je niet kan namaken.”

België koopt geen Alcoholvrij bier

Het marktaandeel van alcoholvrij bier in België is maar één procent ten opzichte van de hele biermarkt. Dat ligt anders in landen als Spanje (18%) en Duitsland (10%). “Het zit waarschijnlijk een beetje in de cultuur van de Belg: als er geen alcohol in zit, is het per definitie geen bier. Als we bier drinken dan willen we ook echt bier.” Aldus Delvaux.

“Bah, dit is vast Hollands!” is de meest gehoorde reactie op het alcoholvrije bier dat we de proefpersonen aanbieden.

Uit de steekproef blijkt dat van de tien Belgen in het testpubliek de meesten Vedett het lekkerst vinden. Ook het alcoholarm bier Jupiler Blue viel in goede smaak.

© 2016 - StampMedia - Fay van der Sluijs