De Antwerpse sportwinkel Decathlon organiseerde op 23 februari een uurtje 'rope skipping' voor hun monitoren. De jongens van de rope skipping organisatie 'Planet Jump Rope' gaven een demonstratie met aansluitend een workshop. "De spectaculaire acts vragen jaren ervaring", vertelt Simon Mahy (30), springer van Planet Jump Rope.

"Met onder meer deze workshop rope skipping willen we al onze monitoren bedanken voor de geleverde inspanningen. Ze geven, met de ervaring die ze hebben, opleiding aan nieuwe medewerkers van Decathlon."Elke Jongbloet is verantwoordelijk voor opleidingen en rekrutering van de sportwinkel. "Rope skipping is een sport met een hoog showgehalte. Een demonstratie voor onze monitoren leek me leuk."

Double Dutch

Double Dutch Force (DDF) is 6 jaar geleden opgericht en is een productie van Planet Jump Rope vzw. Het DDF-team bestaat uit Christophe van de Weygert, manager Maarten Goedemé en de drie broers Ben, Loïc en Simon Mahy. Vier jongens brengen een spectaculaire act in streetdance-stijl. Die stijl is afkomstig uit Japan en bestaat uit een mix van breakdance, hiphop, spectaculaire sprongen over en onder elkaar, een stevige choreografie en gedurfde acrobatische oefeningen. De teamleden van DDF springen in twee touwen, vandaar de naam Double Dutch. "Wij zijn het enige team in Europa dat zo'n speciale stijl hanteert", zegt Simon Mahy trots.

Springen als beroep

Simon Mahy heeft 12 jaar lang in de competitie van rope skipping gesprongen. "Nadien ben ik gegroeid. Eerst ging ik halftime werken, daarna werkte ik helemaal niet meer. Ik heb mij volledig toegelegd op springen zodat ik er nu mijn beroep van kan maken." Het beroep is niet alleen indrukwekkend, het heeft ook nadelen. "We moeten zoals iedereen werken voor ons geld maar we zien onszelf als een luxeproduct. We worden bijvoorbeeld vaak gevraagd op bedrijfsfeestjes. We reizen verschillende keren per maand naar het buitenland om shows te geven. Op luxeproducten wordt er echter bespaard. Sinds de financiële crisis krijgen we minder opdrachten."

Met touwen de wereld rond

De dansers van DDF krijgen vooral opdrachten uit het buitenland. In de zomer van 2007 werkten de jongens mee aan de internationale videoclip 'Rise Up' van Yves Larock. Ook in Dubai kennen ze de vijf Belgen van DDF. Daar gaven ze dagelijks vier shows in een shoppingcenter in opdracht van een grote gsm-operator. Eind vorig jaar stal de crew de show bij de opening van het nieuwe F1-circuit in Abu Dhabi. Hier in België doken ze onder meer op in De Laatste Show op één.

Double Dutch Contest

Op 15 mei 2010 vindt de Double Dutch Contest plaats in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Deze internationale wedstrijd waaraan zo'n 25 teams van over de hele wereld deelnemen, wordt drie keer per jaar georganiseerd in Japan, New York en België. De heren van DDF organiseren de Belgische versie. "Je kan het vergelijken met kunstschaatsen. We moeten ons op drie minuten bewijzen en een jury analyseert ons op basis van muziek, creativiteit, outfit, moeilijkheid, enz..."

Meer info: www.ddcb.be

© 2010 – StampMedia –  Tekst: Laure Van Gestel - Foto: Bert Roymans