NEERPELT - Orkesten uit 22 landen namen begin mei deel aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Voor de 61ste keer bewijst dit festival dat muziek mensen met elkaar verbindt.

Ieder jaar organiseert de gemeente Neerpelt, in samenwerking met een brede festivalorganisatie, het EMJ. Afwisselend vindt er een vocale of instrumentale editie plaats. Het festival werd dit jaar door Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege bekroond met de Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten, waarvoor het via een videoboodschap zelfs felicitaties kreeg van de Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy.

Verbroedering

Het festival heeft de goede reputatie om mensen samen te brengen. De internationale deelnemers worden ondergebracht in gastgezinnen, wat een speciale band creëert. “Ons orkest neemt vaak deel aan muziekwedstrijden in Hong Kong. Maar hier leren we toch meer mensen kennen en houden we vrienden aan over”, aldus enkele leden van het Tung Wah Groups of Hospital String Orchestra uit Hong Kong.

Voor de groepen die deelnemen aan het festival is het natuurlijk ook belangrijk om een goed juryoptreden te spelen. Dit bepaalt hun score. “De juryconcerten zijn stresserend”, zegt Petra Westra, artistiek leider van Arcato Ensemble uit Zutphen, Nederland. Toch blijft het een speciale ervaring. Westra: “Wij doen met Arcato al vier jaar mee. Maar steeds komen we terug voor het verbroederende gevoel.”

Veel vrijwilligers

Met juryoptredens op acht verschillende locaties steunt het Europees Muziekfestival voor Jeugd op veel vrijwilligers. Deze vrijwilligers maken de repetities van de orkesten mee, maar proeven ook van de concerten. Zo missen zij geen minuut van het festival. Medewerkers en deelnemers staan heel dicht bij elkaar. “Je ziet tijdens de repetities dat de groepen een liefde voor muziek delen”, zegt Miel Meijlaers, zaalwachter. “Het festival moet zeker blijven bestaan. Het brengt te veel mensen samen om te verdwijnen.”

Muzikaal Neerpelt

Niet enkel voor de deelnemende orkesten en vrijwilligers is het een toffe ervaring. Ook de inwoners van Neerpelt genieten mee. Ze beleven het festival en dragen misschien zelfs een steentje bij. Katrien Meus, hostess: "Als kind ging ik met de familie kijken naar een prijsuitreiking of een vuurwerkspektakel. Ik heb zelf ook enkele keren deelgenomen als lid van het zangkoor De Piccolo’s.” Hoewel het een groot festival is, ontbreekt het nog aan naamsbekendheid. "Als studente in Brussel merk ik dat weinig mensen het festival kennen."

© 2013 – StampMedia – Maarten Rommes - Foto: Joris Bocken