© Stad Maasmechelen

In de gemeente Maasmechelen vind je sinds begin november op verschillende plaatsen een Feeënboom. De gezinsbond en het OCMW verzamelden cadeauwensen met een maximumwaarde van 30 euro van zo’n 190 kinderen uit kansarme gezinnen. Die wensen werden in een omslag gestopt en in een feeënboom gehangen. Elke bewoner kan zijn steentje bijdragen.

© Stad Maasmechelen

Het idee van de Feeënboom is ontstaan in Dilsen-Stokkem. In 2019 start vzw The Good Witches daar met het initiatief. Het krijgt al snel navolging in de buurtgemeenten, waaronder Maasmechelen. De gezinsbond en het OCMW verzamelen nu voor het twee jaar op rij cadeauwensen (met een maximum van 30 euro) van zo’n 190 kinderen uit kansarme gezinnen. Die wensen worden in een omslag gestopt en in een feeënboom gehangen. Elke bewoner kan een omslag uit de boom nemen, het cadeautje kopen en het nadien vóór 30 november ingepakt afleveren bij het Huis van het Kind aan de Oude Baan. De sociale dienst zorgt ervoor dat het geschenk bij het juiste kind terechtkomt.

 

Verschillende wensen

“De wensen zijn heel gevarieerd,” aldus Lara Bemelmans (23), bestuurslid van Gezinsbond Maasmechelen. “We zien het verschil tussen kinderen die bijna niets hebben in het leven en kinderen die wat meer hebben. Zo worden er mondmaskers, potloodbakjes en t-shirts gevraagd, maar ook een Nintendo Switch.” Het initiatief komt er met het oog op de feestdagen: “Dit initiatief sprak ons al even aan. Voor ons is een cadeau met Sinterklaas of Kerstmis vanzelfsprekend, maar voor kinderen in armoede is dat niet het geval en daar willen we met dit initiatief verandering in brengen”, voegt Bemelmans er nog aan toe. De feeënbomen vind je in de inkomhal van het gemeentehuis, de bibliotheek en de Delhaize in Opgrimbie, Eisden en Mechelen aan de Maas.

Armoedecoördinator

Schepen en voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD) Johan Wolk (CD&V) steunt het initiatief: “Dit initiatief is super en helpt mee aan de armoedebestrijding in Maasmechelen,” aldus Wolk. “De eerste editie was al een succes. De 124 wensen waren al na een week de deur uit en er was nog vraag naar extra enveloppen. We merken ondertussen al dat er ook dit jaar opnieuw cadeaus binnenkomen en ik verwacht dat opnieuw alle enveloppen de deur uit zullen zijn,” voorspelt Wolk. “De kinderen hoeven zich ook geen zorgen te maken, want indien iemand een cadeau vergeet te kopen voor een kind, dan zal het OCMW bijspringen. Iedere wens zal vervuld worden met een cadeau. Er zullen in de toekomst ook nog andere initiatieven volgen en daar wordt achter de schermen al aan gewerkt. Er wordt binnenkort ook een armoedecoördinator aangesteld die zich enkel met de armoedebestrijding in onze gemeente zal bezighouden,” aldus Wolk.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Laatste Nieuws op 25/11/2021.

vorige volgende