Feestdagen zijn traditioneel dagen waarop veel gegeten en gedronken wordt. Mensen maken de heerlijkste maaltijden klaar of gaan eten in een goed restaurant. Vlees staat dikwijls centraal op het menu, maar ook vegetariërs eten lekker en gezond.

Jolien Lammens (22) is vegetariër van in haar middelbare schooltijd. “We leerden er over de vastentijd voor Pasen en ik vond het een leuke uitdaging om veertig dagen geen vlees te eten. Mijn mama was daar niet zo voor te vinden, maar als koppige tiener zette ik door. Ik vond het eigenlijk helemaal geen moeite om vlees te vervangen. Zo ben ik na die veertig dagen vegetariër gebleven. Vooral omdat het goed is voor je gezondheid. Iedereen eet tegenwoordig te veel vlees. Daarnaast vind ik het ook belangrijk voor het milieu. Door vegetarisch te eten, verminder ik mijn ecologische voetafdruk.”

Wat heeft Jolien dan bijvoorbeeld met kerstmis gegeten? “We eten traditioneel gourmet. Veel mensen denken dat gourmet vooral met vlees gedaan wordt, maar eigenlijk kan je evengoed vleesvervangers in je gourmet-pannetje leggen. Ik vind de vegetarische balletjes het lekkerst. Als hapje zorgt mama voor ovenhapjes waar alleen groenten of kaas inzitten.”

Respect

Doke Brouns (33) eet geen vlees en voedt zelfs haar dochtertje vegetarisch op. Net als Jolien aten Doke en haar dochtertje met kerstmis vegetarische gourmet. “Mijn huisarts kijkt om de zes maanden ons bloed na om te testen of we genoeg voedingsstoffen hebben. Zowel bij mij als bij mijn dochter worden er geen tekorten van eender welke vitamine of andere voedingsstof gevonden. Elke keer weer blijken we perfect gezond te zijn.” Doke heeft respect voor alle leven. “Vlees en vis eten is een overbodige luxe. Een mens kan perfect zonder. Ik vind het niet nodig om een dier te doden puur en alleen omdat ik vlees en vis lekker vind.”

Gezondheidswinst

Maxime Smeijers (22) is diëtiste en werkt bij 't Afslankhuys in Geel. Volgens Maxime is een vegetarisch dieet zeker gezond. "Je hoeft zelfs niet 'all the way' te gaan. Enkele dagen per week vegetarisch eten, levert al gezondheidswinst op. Door minder of zelfs geen vlees te eten, verminder je het risico op kanker. Maar het is uiterst belangrijk dat je als 'fulltime' vegetariër zeker gevarieerd eet en alle voedselgroepen aanspreekt. Een goede afwisseling of combinatie van granen, noten, zaden, pitten en peulvruchten is essentieel."

Afwisseling

Toch zegt Maxime Smeijers dat vegetarisme niet het beste voedingspatroon is. “Je kunt beter je voeding uitbalanceren: vlees afwisselen met vis, gevogelte en vleesvervangers. Je eet best maximum één keer per week rood vlees (bv. steak), maximum twee keer per week vet vlees zoals gehakt, kotelet of spek, twee keer per week vis en twee keer per week een vleesvervanger. Honderd gram vlees, vis of gevogelte per dag is voldoende. Volledig doorbakken vlees is altijd het veiligste gezien er vaak bacteriën in vlees aanwezig zijn. Door toch nog enkele dagen in de week vlees te eten, ben je zeker dat je voldoende ijzer en vitamine B12 opneemt. IJzer wordt het best uit dierlijke voeding opgenomen. Als je nooit vlees eet, zal je dus héél veel ijzerrijke groenten moeten eten terwijl je anders voldoende hebt aan een klein stukje vlees.”

© 2013 - StampMedia – Marlies Van Bael


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 30/01/2013