© Twitter

Félix Tshisekedi heeft op 24 januari 2019 de eed afgelegd als vijfde president van de Democratische Republiek Congo. Het is de eerste vreedzame overdracht van de macht in de geschiedenis van het land. Tshisekedi volgt de zittende president Joseph Kabila op.

Na 18 jaar aan de macht te zijn geweest, vertrekt Kabila. De eedaflegging van zijn opvolger vond plaats in het ‘Palais de la Nation’, de ambtswoning van het staatshoofd. Op de inauguaratieplechtigheid ontving Tshisekedi de ‘symbolen van de macht’ uit de handen van Kabila. Daarna gaf hij een toespraak.

Tot de gasten behoorden Corneille Nangaa (de voorzitter van de kiescommissie, CENI), Vital Kamerhe (nu een bondgenoot van Tshisekedi) en Emmanuel Ramazani Shadary (de kandidaat van het FCC, het platform van Kabila, die de verkiezingen verloor).

Gewezen presidentskandidaat Martin Fayulu van de Lamuka-coalitie ontbrak bij de aanwezigen. De Keniaanse president Uhuru Kenyatta was wel afgezakt. Ook heel wat leden van het ‘corps diplomatique’ gaven acte de présence, naast magistraten en een aantal bevoorrechte Congolezen die waren toegelaten tot het presidentiële paleis. Westerse landen waren niet op een zeer hoog niveau vertegenwoordigd.

Zoon van zijn vader

Félix Tshisekedi (55) is bekend als de zoon van de historische opposant Etienne Tshisekedi (UDPS). In zijn vaders politieke partij was Félix nationaal secretaris voor externe aangelegenheden in Brussel en plaatsvervangend secretaris-generaal. Na de dood van Etienne Tshisekedi volgde Félix hem op bij de Union pour la Démocratie et le Progrès Social, een partij die overigens deel uitmaakt van de socialistische Internationale. Met de CACH-coalitie deed Félix mee aan de presidentsverkiezingen van 30 december 2018. Ondanks kritiek van veel waarnemers op de uitslagen van die verkiezingen werd hij toch uitgeroepen tot winnaar. Vandaag is hij officieel de vijfde president van de Democratische Republiek Congo geworden.

Lichte malaise

Félix Antoine Tshisekedi gaf een toespraak maar moest die even onderbreken toen hij onwel werd. Hij ging tien minuten zitten en werd geholpen door zijn familie. De uitzendingen van de staatsomroep Radio Télévision Nationale Congolaise (RTNC) werden op dat moment onderbroken. Tshisekedi kreeg een fles water, staatsmedewerkers trokken zijn jas uit en omringden hem. “Begrijp mijn emotie”, verklaarde Tshisekedi, toen hij zich weer beter voelde. “De campagne voor de armen, de voorbereidingen, de doorstane emoties hebben gewogen op mijn persoon. Ik heb een moment van zwakte gekend en verontschuldig me daarvoor. Mijn gebruikelijke kracht en energie zijn nu teruggekomen, we kunnen voortdoen.”

Kabila steunt zijn opvolger

Joseph Kabila sprak woensdag, aan de vooravond van de eedaflegging van zijn opvolger, op de nationale omroep RTNC. Kabila zegde volledige steun toe aan zijn opvolger en feliciteerde hem ook. “Hij mag op mij rekenen wanneer hij dat wenst en wanneer het belang van het land dat vereist”, klonk het.

Félix Tshisekedi is nu het Congolese staatshoofd maar in de praktijk zal hij de macht (moeten) delen met Kabila, wiens politieke partij de Nationale Assemblee controleert. Beide kampen zullen een manier van samenwerken moeten vinden.

Martin Fayulu betwist de uitslagen van de verkiezingen zoals ze werden bekendgemaakt door de kiescommissie. Hij spreekt van een ‘electorale staatsgreep’, zet zich af tegen het samenspannen van Kabila en Tshisekedi en noemt zichzelf ‘de enige legitieme president’.


Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 25/01/2019.

vorige volgende