© Kayin Luys

Een delegatie van ongeveer 1.000 ‘gele hesjes’ kwam zaterdag samen in Brussel om opnieuw te betogen tegen de hoge brandstofprijzen en de dure belastingen. Er werd opgeroepen om vanuit het Jubelpark samen te vertrekken richting de Wetstraat. De Brusselse politie liet in de loop van de week al weten met man en macht te zullen uitrukken. Zo was er een gebied rond het Europees Parlement afgesloten. Ongelukkigen die in de perimeter terecht komen, werden door de politie gecontroleerd en al dan niet naar de betoging beleid.

Het protest begint al vroeg op de morgen. Verschillende betogers blokkeren de E17 tussen Frankrijk en België. Ondanks dat de gele hesjes zich omschrijven als een niet-gewelddadige beweging, lopen de gemoederen al snel op. Verschillende agenten komen in aanraking met stenen of glasscherven. Hier en daar houden mensen hun vingers in de oren om de oorverdovende bommen niet te horen. Kort na de middag escaleert het geweld wanneer een kleine groep via de Montoyerstraat door het politiecordon kan binnendringen. Verschillende betogers gooien met stenen en zelfs een verkeersbord, waarop de politie antwoordt met traangas.

© Kayin Luys

Een van de betogers is Marc C., een 52-jarige man uit Dendermonde. Momenteel woont hij samen met zijn vrouw en twee kleinkinderen in Hamme. Hij is na zijn beroepsopleiding aan de slag gegaan als schilder. Samen met zijn collega en vriend is hij vandaag op de betoging aanwezig. “Dankzij hem ben ik bij de Facebookgroep binnen geraakt. We zijn vanochtend samen naar hier gekomen. Later kwam de rest van de groep. Zij zijn bij het Centraal station tegengehouden door de politie en hebben rechtsomkeer moeten maken naar huis.” Dat geldt ook voor verschillende andere actievoerders zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere: “We controleren iedereen die naar Brussel komt om deel te nemen aan de actie van de gele hesjes.” Daarnaast stoppen verschillende treinen, metro’s en bussen op bepaalde plaatsen niet.

Slechte organisatie

Marc voelt zich net als andere betogers slachtoffer van de hoge dieselprijzen en dure belastingen. “Met mijn twee dieselauto’s moet ik jaarlijks 700 euro extra betalen doordat de prijzen omhoog gaan. Het is altijd de kleine man die het voelt, terwijl grote bedrijven en politici genieten van verschillende voordelen waardoor ze weinig tot zelfs geen belastingen betalen. Hier moet verandering in komen en daarom betogen we.” Marc’s groep was ook vorige week aanwezig. Hijzelf moest werken, en kon er dus niet bijzijn. Nu hij een vrije dag heeft, is hij er wel bij. “Zoiets vind ik nuttiger dan in mijn luie zetel commentaar te leveren via Facebook. De meerderheid van die mensen is vandaag ook niet komen opdagen. Ondanks dat we hier met 500-tal mensen zijn en er op verschillende andere plaatsen acties gevoerd worden, is de betoging slecht georganiseerd.” Volgens Marc spraken sommige groepen spraken af om 10u, anderen om 11u. Omdat het niet duidelijk is wie de leiders van de beweging zijn, is het volgens hem ook niet mogelijk om met een delegatie naar premier Michel te gaan om eventueel te onderhandelen.

“Ook het geweld dat de groepering met zich meebrengt speelt niet in ons voordeel. Ikzelf ben er wel van overtuigd dat mijn groep die meedoet aan de actie, 100% tegen het geweld is. Vanaf het moment dat er geweld uitbreekt, zijn we weg.” Zijn groep bleef ook vorige week weg van het geweld. Marc vindt het terecht dat de politie de geweldplegers preventief oppakt: “Hoewel zij ook slachtoffer zijn van de hoge belastingen, doen ze wel hun werk om de betoging in goede banen te laten leiden. Toch hoop ik dat zij en andere ordediensten ook zullen inzien dat wij op een geweldloze manier een verschil proberen maken.”

Uiteindelijk pakt de politie enkele honderden betogers op. Rond 17u keert de rust terug in Brussel.

vorige volgende