De stad Genk en het OCMW willen de nieuwe Welzijnscampus een artistieke toets geven. Ze doen daarvoor beroep op de Gentse kunstenares Sofie Muller. Zij verblijft enkele dagen in het Emile Van Dorenmuseum om er inspiratie op te doen.

Muller laat zich inspireren door gesprekken met lokale inwoners. "Zo sprak ik al met de voormalige meid van Emile Van Doren", vertelt Muller. Ze biecht op dat ze al een idee heeft voor het kunstwerk, maar dat nog geheim wil houden. Wel kan ze verklappen dat het een landelijk tafereel wordt. Kinderen en ouderen spelen meer dan eens een hoofdrol in haar werk.

De stad stelt 60.000 euro ter beschikking voor dit project. "We hopen dat het kunstwerk van Sofie Muller klaar is voor 2012", zegt cultuurschepen Anniek Nagels. Niet toevallig wordt dit kunstwerk tentoongesteld op de Welzijnscampus, in de buurt van de Academie voor Plastische Kunsten en het Emile Van Dorenmuseum.

Belangrijke kunstgeschiedenis

Het Emile Van Dorenmuseum toont de Limburgse Kempen in de periode 1850-1950. Naast het museum bevindt zich een residentieruimte voor kunstenaars. "Vroeger kwamen kunstenaars van overal in België naar bijeenkomsten in dit huis. Ik kan hier een blik werpen op het verleden", legt Muller uit.

Universele kracht

Volgens Nagels is Muller met haar toegankelijke, menselijke kunstwerken de beste keuze voor dit project. Zij schept figuren die een universeel gevoel weergeven. "Nu creëert zij voor de campus een kunstwerk dat een herkenbaar gevoel van welzijn uitstraalt."

© 2011 - StampMedia/Xios - Goele Theunis


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 22/03/2011