Op vrijdag 31 augustus vond in Genk de feestelijke opening van de Jef Ulburghsstraat plaats. Jef Ulburghs, die exact twee jaar geleden overleed, werd geëerd voor zijn sociaal engagement.

Jef Ulburghs, geboren in Zolder, was een Vlaamse priester en politicus die zich actief inzette voor mijnwerkers, migranten en de derde wereld. Zijn engagement en zijn religieuze en sociale strijd zorgden ervoor dat hij met de steun van zijn achterban in de jaren tachtig politiek actief werd. Hij zetelde onder meer in de Genkse gemeenteraad en het Europees Parlement en was een internationaal zeer gewaardeerde vredesactivist.

Kruispunt

Vlak na het overlijden van Ulburghs in 2010 besliste de gemeenteraad van Genk om ter herdenking een straat in Noord-Genk naar hem te vernoemen. Twee jaar later is de straat er. De ligging ervan staat symbool voor wie Ulburghs was: vlakbij het Europahuis van Ulburghs, waar het Centrum voor Maatschappelijke Gelijkheid en Jeugdwelzijn gevestigd is. Verderop in de straat zijn sociale huisvestingsmaatschappijen Nieuw Dak en Landwaarts bezig met de bouw van sociale woningen. Volgens de Genkse burgemeester Wim Dries kon de straat nergens beter gelegen hebben. "De Jef Ulburghsstraat is een kruispunt. Een kruispunt tussen verschillende woonvormen, een kruispunt tussen wijken, een kruispunt tussen mensen. En dat is hoe we Jef zullen herinneren: hij is dat kruispunt geweest waar mensen samenkwamen", zegt Dries.

Straatinhuldiging

Na een herdenkingsplechtigheid in het Italiaans kerkje waar Ulburghs regelmatig de mis opdroeg, vond de officiële straatinhuldiging plaats. Voorafgaand aan de onthulling van het nieuwe straatnaambord door de nabestaanden, zong het Genks Citékoor Ulburghs' lievelingsliedjes en spraken enkele kennissen vol bewondering over hem. "Als iemand met kleine stapjes aan een nieuw initiatief begon, hoe klein dan ook, was Jef de persoon die hen het gevoel gaf dat ze met grootse dingen bezig waren. Hij maakte kleine mensen groot", vertelt Jef Lingier van de vzw Jef en Jeanne Ulburghs.

Tweelingbroer

Vele aanwezigen op de inhuldiging hebben Jef Ulburghs nog persoonlijk gekend. Claudio Cavaliere, die samen met Ulburghs toneel gespeeld heeft, vond hem een hartelijk mens die het beste in zijn medemensen naar boven kon halen. "Iets dat ik nooit zal vergeten, is dat Jef eens zei dat ik zijn tweelingbroer was, omdat we op dezelfde dag geboren zijn", lacht Cavaliere. Ook Genkenaar Tonino Di Pietrantonio heeft alleen lovende woorden voor Ulburghs. "Jef was goed voor iedereen en aan het volk dat hier vandaag is, kan je zien dat hij een geliefd en gekend persoon was. De erkenning die hij nu krijgt is dan ook volkomen terecht", vindt hij. Ook de gouverneur van Limburg, Herman Reynders, en de uit Limburg afkomstige Vlaamse minister Ingrid Lieten waren bij de inhuldiging aanwezig.

© 2012 - StampMedia - Tine Stas


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 03/09/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 03/09/2012