Op 3 mei weerklonk op vijftig verschillende plaatsen in Vlaanderen de Last Post. Naar aanleiding van de Week van de Amateurkunsten brachten muzikanten hulde aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Ook Genk Danst werd er even voor stilgelegd.

Onder de noemer ‘De Groote Kunst’ stond de Week van de Amateurkunsten dit jaar in het teken van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Op 3 mei werd daarom op hetzelfde moment (om 16u00, 16u15 en 16u30) in meer dan vijftig verschillende plaatsen in Vlaanderen de Last Post gespeeld. Dit jaar viel het ook samen met de dertiende editie van Genk Danst.

 

Trotse traditie

De Last Post is een trompetstuk dat traditioneel aan de Menenpoort in Ieper wordt gebracht om de gesneuvelde soldaten van de twee wereldoorlogen te herdenken. In Genk viel de eer te beurt aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans. Onder leiding van trompetleraar Sven Creyns gaf een twintigtal trompettisten een concert op het Stadsplein.

“Oorlog is een thema dat iedereen wel raakt”, weet Creyns. Ik ben ook zeer trots dat ik deze herdenking samen met mijn leerlingen mag doen. Zeker de grootouders van die leerlingen vinden het leuk dat deze traditie in ere gehouden wordt”, vertelt Creyns.

Tot drie keer toe werd het muisstil op het plein en werd er even niet gedanst. De eerste keer vormden de muzikanten een frontlinie op het balkon van het stadhuis, de tweede keer werden ze ondersteund door een groepje op het plein en tot slot werd voor de derde keer ook de beiaard van de Sint-Martinuskerk er bij betrokken.

 

Passend eerbetoon

De trompetleraar speelt ook op een uniek instrument, een ruiterijtrompet van het tweede regiment Jagers te Paard. “We hebben hem gekregen van de grootvader van één van mijn leerlingen. Hij heeft nog gewerkt bij het regiment en kreeg het instrument bij zijn pensioen. Ik vond het een passend eerbetoon om er vandaag op te spelen”, glundert hij. Het jagersregiment vocht mee in de twee wereldoorlogen en werd ontbonden in 1992.

Voorzitter Herman Oyen van vzw Die Landouwe spreekt van een geslaagd evenement. “Het weer viel goed mee en met de groepen is alles vlot verlopen. Meer dan dat kan ik me niet wensen. De Last Post heeft voor mij ook een speciale betekenis omdat ik familie heb in West-Vlaanderen. Van jongs af aan ben ik dus opgegroeid met het herdenken van de oorlog”, aldus Oyen.

© 2014 – StampMedia – Tekst: Stef Vananderoye, Foto’s: Wietse Lemmens