Zangeres Lisa Castelli baant zich een weg naar een platencontract bij SonicAngel, de platenmaatschappij voor beginnende artiesten. De Genkse nam al deel aan meerdere muziekwedstrijden, maar blijft met beide voeten op de grond staan: "Ik word niet ongelukkig als ik niet win."

De 18-jarige Castelli ontdekte haar liefde voor zingen in het zesde leerjaar. "Ik zong in een koor. Daarna leerde ik mezelf gitaar en ontwikkelde ik mijn zang op eigen houtje verder", vertelt ze. Zoals veel aankomend talent, plaatste Castelli zich in de kijker via Youtube. "Ik speel vooral covers, om meer mensen te lokken. Op korte tijd kreeg ik veel volgers uit verschillende landen. Daarna schreef ik me in op vi.be, een online community voor Vlaamse muzikanten."

Via die website zag Castelli een oproep voor een wedstrijd van SonicAngel. In 2009 richtten Maurice Engelen en Bart Becks deze platenmaatschappij op voor beginnende muzikanten. SonicAngel werkt met het principe van 'Fan Funding'. Fans kunnen hun favoriete artiest steunen door een aandeel te kopen. In ruil daarvoor krijgen ze een download van het album en een deel van de winst van de albumverkoop.

Smeken om stemmen

"SonicAngel organiseerde een wedstrijd in samenwerking met Joepie. Als hoofdprijs mocht je een eigen single opnemen. Ik viel net buiten de top drie. Daarna kwam er een nieuwe wedstrijd. De winnaar mocht in het voorprogramma van Tom Dice spelen, een van de bekendste artiesten van het label. Ook hier won ik niet, maar ik mocht wel het publiek van Bab opwarmen in de Muziekodroom", legt Castelli uit.

Op dit moment doet Castelli opnieuw mee aan een wedstrijd van Sonic Angel. Hoofdprijs is een platencontract en een optreden op het Tiense festival Suikerrock. Om zover mogelijk te raken, moet Castelli stemmen ronselen. "Ik geef altijd een beloning in ruil. Als ik de top drie haal, mogen de fans kiezen wat ik in mijn volgende clipje doe. Ik smeek niet graag om stemmen, maar zo werkt het nu eenmaal. Het gaat erom hoeveel vrienden je hebt. Soms bengelen getalenteerde mensen daardoor onderaan in de lijst. Jammer."

Clichézinnen

Castelli staat regelmatig op kleine podia. "Ik treed vooral op in cafés en jeugdhuizen. Ik sta altijd alleen op het podium, vergezeld van mijn gitaar. Later wil ik dat uitbreiden met meer muzikanten. Ik haal inspiratie uit dingen die me overkomen. Origineel zijn is moeilijk, maar ik gebruik nooit clichézinnen. Geen 'I can't live without you' of 'I love you so much' in mijn liedjes. Het moet niet melig zijn", lacht ze.

Op dit moment studeert Castelli Moderne Talen-Wetenschappen aan het Sint-Jozefsinstituut in Bokrijk. "Ik doe aan alle wedstrijden mee en wie weet win ik ooit. Muziek als beroep? Graag, maar ik hoop er niet op. Als ik nooit wat win, zal dat me niet ongelukkig maken."

© 2011 - StampMedia - Liesbeth Merckx


Dit artikel werd gepubliceerd door Limburg-Actueel op 25/05/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door Supo.be op 26/05/2011