De pop-upshop in C-mine is terug van weggeweest. Vanaf 16 september vinden er drie initiatieven plaats onder één dak: MAD shop, De Invasie en Moozeum. Beginnende, getalenteerde ontwerpers krijgen de kans om uit de startblokken te komen.

Sofie Boons (21) uit Kruibeke is een van de zestien geselecteerde ontwerptalenten van de MAD shop. Ze studeerde Juweelontwerp en Edelsmeedkunst aan de MAD-faculty en start binnenkort een postgraduaat aan het befaamde Royal College of Art in Londen. "Ik wou verder studeren en nam deel aan de toelatingsproef", vertelt Boons. "Uiteindelijk bleven er twintig kandidaten over en ik was daar één van. Mijn geluk kon niet op. Tijdens de gesprekken voelde ik mij al thuis tussen al het designergeweld."

Ring met parfum

De MAD shop geeft ontwerpers de kans om hun producten te verkopen en te testen bij een potentiële doelgroep. Boons verkoopt onder meer een glazen ring met essentiële oliën. "Je moet de ring kopen en breken om te weten welke geur vrijkomt", verklaart ze. "Ik verkoop ook een halssnoer van waxkralen. Die geven een geur af en verdampen door het contact met de lucht. Uiteindelijk blijft er een heel ander halssnoer over."

De ontwerpen zijn het resultaat van haar masterproef. "Tijdens mijn laatste jaar deed ik onderzoek naar geuren en juwelen. Ik kwam weinig innovatie tegen en dat fascineerde me."

Gebroken porselein

Boons ontwierp ook een breekbare porseleinen ring en armband. Als het juweel breekt, herstelt de drager het met gekleurde lijm. "We leven in een wegwerpcultuur. Met dit ontwerp wil ik aantonen dat herstellen ook een optie is. Juwelen krijgen hierdoor een verhaal of een herinnering. Door de gekleurde lijm ziet het er ook onwijs gaaf uit."

Toekomstplannen

"Ik probeerde enkele parfumgiganten te overtuigen van mijn ontwerpen, maar de sector blijft trouw aan traditionele flesjes. Ze staan niet open voor nieuwe ideeën", stelt Boons vast. Toch gelooft ze in haar onderzoek en ontwerpen. "In Londen wil ik verder onderzoek doen naar juwelen en geuren. De MAD-faculty was voor mij een springplank, maar ik heb nog grootse plannen!"

© 2011 - StampMedia - Tekst: Ingrid Tokaruk, foto’s: Boumediene Belbachir


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 08/09/2011