Het kunstenaarscollectief Am I Yours? start in juni met een vernieuwend kunstproject in Antwerpen. "We willen een nieuwe vorm van streetart creëren."

Bram De Ceurt verzamelde zestien Antwerpse artiesten voor zijn project. "Er doen heel wat verschillende kunstenaars aan mee," legt de initiatiefnemer uit. "Er zitten schilders, fotografen, schrijvers en etsers tussen."

Gratis mee te nemen

"Zij maken foto's van het productieproces van hun kunstwerk," gaat De Ceurt verder. "Daarna is het de bedoeling dat we onze kunstwerken achterlaten op het openbare domein. Bij de kunstwerken zit een begeleidende brief waarin we uitleggen dat wie het werk mooi vindt het ook mag meenemen. Gratis. In ruil vragen we enkel een foto te nemen van de nieuwe 'thuis' van onze creatie en die door te mailen naar Am I Yours?. Zo kunnen we het levensverhaal van alle werken in beeld brengen."

Kunst toegankelijk voor iedereen

Met zijn initiatief hoopt Bram De Ceurt een nieuwe vorm van streetart te lanceren. Hij wil kunst ook toegankelijk maken voor iedereen. "Ik ben al vijftien jaar lang actief in de Antwerpse graffitiscène. Maar de laatste tijd leg ik me meer toe op fotografie," vertelt De Ceurt. "Ik ben de streetart wel altijd blijven volgen. Maar er zat te weinig vernieuwing in, naar mijn zin. Daarom heb ik dit nieuwe concept uitgedacht. Ik wil kunst toegankelijk maken voor iedereen. En hoe kan je dat beter doen dan de werken letterlijk naar de mensen in de straat te brengen?"

Het project is vooralsnog behoorlijk kleinschalig. Maar De Ceurt heeft al gemerkt dat er potentieel in zit. "Er kunnen nog altijd artiesten bijkomen. Maar we zijn klein begonnen en zien dan wel waar we uitkomen. Het lijkt wel aan te spreken. Een Australiër was via Facebook bij mij terecht gekomen en vroeg of het wereldwijd georganiseerd wordt. Hij vond het alvast een fantastisch idee."

© 2011 – StampMedia – Robbe van Lier


Dit artikel werd gepubliceerd door Supo.be op 25/05/2011