Naar jaarlijkse traditie vond afgelopen zaterdag een nieuwe editie van de Mucorit plaats. Voor de vijftiende keer stippelde wielertoeristenclub De Marathonfietsers twee mooie fietsroutes uit voor alle fietsliefhebbers en sympathisanten die hun steentje willen bijdragen aan de strijd tegen Mucoviscidose, een slepende ziekte die de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel aantast. Met ruim zeshonderd deelnemers kan er van een succeseditie worden gesproken.

De jaarlijkse Mucorit van WTC De Marathonfietsers groeide de afgelopen vijftien jaar uit tot een vaste waarde in Donk en omstreken. Jaarlijks lokt het initiatief honderden deelnemers die hun goed hart willen tonen. Zij kunnen kiezen tussen twee verschillende routes, een van veertig en een van zeventig kilometer, die hen doorheen de meest rustige en fietsvriendelijke plaatsen in Limburg leidt. Bovendien zijn er voor beide routes stopplaatsen voorzien waar de fietsers even op adem kunnen komen.

Al om acht uur ‘s ochtends stonden enkele vroege vogels in volledig fietstenue klaar aan de parochiezaal in Donk om op hun fiets te stappen. Toch zaaide het nog koude, mistige weer even twijfel bij de organisatie. “We kampten tijdens vorige edities al eens met slecht weer”, weet Lieven Van Damme van De Marathonfietsers. “De opkomst is echt weersafhankelijk.”

Gevarieerde opkomst

Onnodig getwijfel, zo blijkt later. Hoewel de zon er niet in slaagde volledig door te breken, bleven buien grotendeels uit. Het aantal deelnemers was niet te overzien. Zeker zeshonderd enthousiastelingen zakten naar Donk af om te kunnen deelnemen. De opkomst was bovendien erg gevarieerd. Van actieve gepensioneerden tot jonge vrouwen en van hobbyisten tot mensen met een groot hart, allen stonden paraat om hun bijdrage te leveren aan de strijd tegen Mucoviscidose.

Rond elf uur voltooiden enkele snelle fietsers hun tocht al. Zij konden terecht in de cafetaria om nog wat na te praten of om te smullen van pannenkoeken vergezeld van een warme kop koffie. Ook die opbrengst gaat naar Mucopatiënten. “Het idee om geld in te zamelen ontstond toen we een mucopatiënt in onze club hadden”, legt Van Damme uit. “We wilden iets doen voor Mucopatiënten. Zo onstond uiteindelijk de Mucorit.”

Niet de laatste keer

Het initiatief van De Marathonfietsers bracht de afgelopen vijftien jaar al ongeveer veertienduizend euro op, en ze zijn nog lang niet van plan om ermee te stoppen. “Er komen vast en zeker nog edities”, luidt het. Uitkijken dus naar de editie van volgend jaar.

©2017 – StampMedia - Jeroen Poelmans


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 08/03/2017
Dit artikel werd gepubliceerd door het Contactblad Muco op 28/03/2017