Wat woensdag leek op een doodgewoon netwerkevent door, en vooral voor, ondernemende studenten, is uitgedraaid op een heuse actiescène zoals ze enkel in Hollywood kunnen nagebootst worden. Een ironische tweet was daarvoor voldoende. "Terwijl het eigenlijk gezond is dat moslims in deze sfeer nog een cynische grap kunnen maken", stelt Younnes (22), die net als Mohamed Ouaamari aanwezig was op het event in het ING-gebouw.

Als student met hoopvolle toekomstvisies ben ik actief bij een jonge Antwerpse start-up (onderneming). Een netwerkavond hoort erbij om mijn ambitieuze aspiraties te kunnen waarmaken. Na enkele leerrijke presentaties werd de avond vroegtijdig beëindigd door een impressionante politie-inval. Wat eerst leek op een prachtig uitgevoerde toneelstuk, werd later een van de meest spannende momenten uit mijn leven.

Van netwerkevenement naar actiefilm

Een tweet van een aanwezige student, die slechts 2 of 3 rijen voor mij zat, was daar de aanleiding van. Mohamed Ouaamari’s tweet (In de tussentijd voorop in de ranking van de wedstrijd: ‘Tweet van het jaar 2015’) werd in geen tijd beantwoord door het nieuw opgerichte ‘Snelle responsie team’, alias ‘Snelle conclusieteam’.

Veiligheid primeert en onzekerheden dienen geëlimineerd te worden. Zo snel en uiterst accuraat dat het SRT te werk ging, zo traag en onnauwkeurig de profielanalyse was door de Antwerpse politiediensten die de SRT de baan op stuurde.

Divers ondernemingspubliek gezocht

Dat ik op netwerkevenementen vaak een van de weinige, al dan niet de enige, aanwezige ben met niet-Vlaamse achtergrond, ben ik al langer gewoon. Ik betreur dat dergelijke verenigingen niet mikken op een divers doelpubliek, want niet iedereen zit ’s avonds uren te surfen naar interessante evenementen die ondernemen stimuleert.

Een ‘long-term investment’ van diversiteit aan ideeën en mensen met verschillende categorieën, expertisen, leeftijden, achtergronden en culturen zijn mijns inziens onontbeerlijk voor de toekomst van het ondernemerschap in Vlaanderen. Dat ik samen met Mohamed de enige aanwezige was met een niet-Vlaamse migratieachtergrond is dus een realiteit die moet worden aangepakt. Studentenverenigingen moeten daarin wat meer hun verantwoordelijkheid in nemen.

Angstklimaat

In de veronderstelling dat ik toch nét iets anders ben dan het overwegend blank publiek, voelde ik me tijdens de inval meteen geviseerd. “Ze zullen hier toch niet voor mij, de moslim, zijn?” dacht ik spontaan. Een absurde redernering, maar helaas heb ook ik mezelf al aangepast aan het klimaat van vooronderstellingen dat je als moslim bij voorbaat jezelf steeds afvraagt of je iets misdaan hebt.

Heel het voorval lijkt me een weerspiegeling van de huidige angstklimaat waarin we leven. Waar al jaren lang vragen worden gesteld rondom moslims, wordt door zulke misverstanden een kunstmatige vrees gekweekt voor al wat nog maar weg heeft van de Islam en moslims.

Of het nu angst is voor de Arabische taal, kalligrafie, Arabische muziek op oudejaarsavond of een bebaarde jonge moslim die een ironische bedoelde grap maakt op twitter; de angst heerst en de situatie polariseert.

Verantwoordelijkheid

Net uit deze haast onmogelijke omstandigheden dienen wij, als jonge moslims, te ageren om deze negatieve profilering te herstellen. Het creëren van ondernemende, academische en creatieve geesten is alvast een maatschappelijke verplichting als we dit clichébeeld willen omkeren. Studentenverenigingen als SINC kunnen daarin alvast het voorbeeld nemen in plaats van mee te surfen op het irrationele angstklimaat die wij dagdagelijks moeten ervaren.

Het is eigenlijk gezond dat moslims in deze sfeer nog een cynische grap kunnen maken. Dat bewijst de eerste tweet van Mohamed, na zijn vrijlating. En ja, moslims maken ook soms grappen met de overdreven paranoïde houding van menig mens. Mohamed heeft zijn humor in elk geval niet verloren!

© 2015 – StampMedia – Younnes Ibrahimi