© Miette

Vandaag kun je alom bekend zijn zonder als een “Bekende Vlaming” door het leven te gaan. Miette (20) uit Veurne is zo iemand. Op Twitter heeft de jonge fotografe intussen al meer dan vijfduizend volgers, op Instagram iets meer dan vierduizend. Maar wie is de vrouw achter dit populaire account?

© Miette

“Wat vind jij het minst lekkere eten?” Miette start ons gesprek met een vraag aan mij. Het is de perfecte illustratie van haar spontaniteit.
“Ik vind het leuk om mensen te overvallen met onverwachte vragen," lacht ze. “Als ik in de broodjeszaak niet weet welk broodje ik zal bestellen, laat ik de persoon achter de toonbank kiezen. Omdat ze die vraag niet verwachten, zijn ze vaak even in de war en dat vind ik geweldig.”

Miette zonder familienaam

Op sociale media staat de studente bekend als Miette, maar dat is niet wat op haar identiteitskaart staat. Ze doet er alles aan om haar geboortenaam niet te moeten uitspreken en apprecieert het ook dat ik het niet doe. “Miette is zowel een bijnaam als een artiestennaam. Ik vind het belangrijk dat er Miette bij mijn beelden staat en niet mijn geboortenaam. Als iemand mij op straat herkent en me bij mijn officiële naam noemt, voel ik me daar heel ongemakkelijk bij. Dan voelt het alsof ze weten wie ik ben en op die manier ‘te dichtbij’ komen.”

Toch heeft Miette er geen moeite mee om heel wat over zichzelf te delen op het internet. Alles wat in haar opkomt, gooit ze op Twitter. “Soms tot vervelens toe, dat weet ik. Maar ik wil daarmee vaak taboes doorbreken. Vorig jaar heb ik enkele zelfportretten gepost waarop ik huilde. Daarmee wilde ik laten zien dat het normaal is om te huilen en je kwetsbaar op te stellen.”

Miette wil ook inclusief zijn op sociale media. Haar platform moet een veilige plaats zijn voor haar volgers. Zo doet ze bijvoorbeeld haar best om trigger warnings toe te voegen aan haar tweets. Die waarschuwen de lezer dat de tweet informatie bevat over onderwerpen die gevoelig kunnen liggen, zoals lichaamsgewicht, seksuele intimidatie of fobieën. “Ik probeer rekening te houden met zoveel mogelijk mensen. Ik zou niet willen dat iemand zich slecht voelt door één van mijn tweets.”

“Hoeveel volgers ik heb interesseert me niet. Wat mij wel interesseert, is of ik aan het einde van de maand de huur zal kunnen betalen."
© Miette

Haat-liefdeverhouding

Met Instagram heeft ze eerder een haat-liefdeverhouding. “Alles is er zo oppervlakkig," zegt ze. "Ik stoor me er enorm aan de sfeer die voortdurend zegt: Kijk naar mij, kijk hoe mooi mijn leven is. Soms wil ik mijn accounts verwijderen, maar dan ziet niemand mijn foto's meer."

Miette heeft het platform nu eenmaal nodig haar werk te laten zien. “Wat ik op Instagram post, heeft een commercieel karakter. Die foto’s zijn mijn enige inkomen. Hoeveel volgers ik heb, interesseert me niet. Wat mij wel interesseert, is of ik aan het einde van de maand de huur zal kunnen betalen. En daar heb ik sociale media voor nodig.”

De studente biedt fotoshoots aan tegen betaling. “Vaak vragen mensen me waarom iemand een shoot voor zichzelf boekt. Dat is eigenlijk niet zo moeilijk: omdat het goed is voor je zelfbeeld. Sommige klanten beginnen heel onzeker aan een shoot. Hen gaandeweg zien openbloeien maakt mij als fotograaf supertrots.”

Fotograaf of kunstenaar?

Sinds dit academiejaar is Miette fotoredacteur bij Veto, het onafhankelijk studentenblad voor studenten van de KU Leuven. “In de middelbare school wilde ik al voor een magazine werken. Veto heeft me al geweldige kansen gegeven. In september mocht ik bijvoorbeeld foto’s maken van viroloog Marc Van Ranst. Ik zou graag ook nog radio- en televisiemaakster Flo Windey fotograferen. Ik vind haar geweldig. Al mag Beyoncé natuurlijk ook altijd voor mijn lens komen staan.”

Ik zou graag radio- en televisiemaakster Flo Windey fotograferen. Al mag Beyoncé natuurlijk ook altijd voor mijn lens komen staan.”
© Miette

Af en toe krijgt Miette berichten van mensen die regelmatig foto’s nemen, maar zichzelf nog geen fotograaf durven te noemen. Dat vindt Miette jammer. "Iemand die danst is toch een danser? Iemand die regelmatig brood bakt is in principe toch een bakker? Je hoeft daar zelfs geen bakkerij voor te hebben. Dus waarom zou jij geen fotograaf zijn als je wel actief foto’s neemt?”

Toch ziet Miette zichzelf niet louter als fotografe. “Simpel gezegd: ik ben fotograaf omdat ik plaatjes op Instagram post, en daarvoor betaald word. Aan de andere kant ben ik een kunstenaar, omdat ik workshops geef en tijdens mijn uitleg op tafel ga staan. Het kunstenaarschap zit meer in mijn dagelijkse handelingen. Ook als ik in de broodjeszaak vraag welk broodje de verkoopster zou kiezen," voegt ze lachend toe.

Belang van kunst

“Vrienden van mij spotten soms met kunstenaars. Ze leggen een lepel op tafel en zeggen dan dat ze kunst hebben gemaakt. Daaruit blijkt dat zij duidelijk niet weten wat kunst is," klinkt het gefrustreerd.
“Het zit zo hard in onze samenleving ingebakken dat kunstenaars en artiesten geen 'echte job' hebben, dat ze het zelf nog gaan geloven ook. Sociale en culturele aspecten van de maatschappij worden te vaak achterwege gelaten. De economie is prioriteit. Ik hoop dat mensen door de coronacrisis beseffen dat ze niet zonder kunst en cultuur kunnen.”

Als ze aan de toekomst denkt, wil Miette graag op haar eigen manier iets betekenen voor de kunstwereld. “Mijn ultieme doel is kunst toegankelijker maken, zeker voor wie daar niet veel mee in aanraking komt. Het liefst van al wil ik een gebouw opkopen en het inrichten als één groot kunstatelier. Een tentoonstellingsgalerij op de benedenverdieping, een donkere kamer voor fotografen, een atelier voor pottenbakkers, een lokaal met printers en zeefdrukmachines. Een plek waar iedereen welkom is om kunst te leren maken. Daar heb ik natuurlijk een behoorlijk budget voor nodig. Eerst nog maar wat fotoshoots organiseren."


Dit artikel werd gepubliceerd door Krant Van West-Vlaanderen op 18/02/2021.

vorige volgende