Het geluid van de Gentse Feesten wordt grotendeels bepaald door de aanwezige straatmuzikanten. Niet alleen oude rotten, maar ook enkele jonkies zorgen voor toegankelijk entertainment. In de brandende hitte van een ongewoon zomerse Feesten voorzien zij de soundtrack.

Opvallende aanwezige in de muzikantengilde is Leander: elf jaar en aspirant-virtuoos. Geblinddoekt bespeelt hij de accordeon dat het een lieve lust is. Vader staat trots paraat met een woordje uitleg, in sappig Gents uiteraard: "Drie jaar geleden stond Leander hier ook, maar dan als slangenmens. Nu wil hij graag wat centjes verzamelen om een draailier te kopen, dus kan hij zijn muzikale talenten gebruiken om het bedrag bij elkaar te spelen."

Kinderspel

Talent is misschien wel een understatement, want de jonge knaap bespeelt naast de accordeon ook drums, piano, balalaika en gitaar. Op de vraag wie de tijd nam om hem al die kunde aan te leren, reageert Leander verrassend: “Niemand hoor, ik heb gewoon wat filmpjes bekeken op YouTube en op mijn gehoor nagespeeld.” Hij vertelt het wat ludiek, alsof het om een simpel kunstje gaat. Alsof dat nog niet genoeg was, bespeelt hij de accordeon ook nog eens geblinddoekt.

Mobiele balades

Je kunt ze bijna niet missen: na gesjok met een mobiele piano laat Ward Axe (30) onder meer ballades van Billy Joel en consoorten door de straten knallen. De Nederlandse singer-songwriter wordt in de liefde en in de muziek bijgestaan door zijn enthousiaste vriendin (24).

Het is de eerste maal dat het duo de Gentse Feesten aandoet. “Hartstikke gezellig!”, klinkt het alvast. “Er staat ’s avonds steeds veel publiek te luisteren, dus dat is zeker fijn. Al moet wel gezegd dat ze in Antwerpen wat vrijgeviger waren”, voegt Ward er met een lachje aan toe.

© 2013 – StampMedia / Mediaraven - Nils Vanden Berghe, foto: Sander Evers