Op 8 en 9 september vond het Internationaal Straatkunstenfestival TREZART plaats op het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol. Voor deze 24ste editie stak organisatie Zart vzw het festival in een nieuw jasje.

Eind 2011 liet de organisatie van het festival reeds weten op zoek te zijn naar een nieuwe, creatieve en krachtige naam met bijbehorend logo. Het resultaat, TREZART, heeft verschillende betekenissen maar benadrukt vooral de pioniersrol van het festival en de ambitie om buiten de lijntjes te kleuren. Aan het succesvolle concept bleef de organisatie trouw: twee dagen vol circus, acrobatie, theater, dans, kunst en gezelligheid.

Veel bezoekers kwamen naar het Zilvermeer afgezakt omwille van de gezelligheid die het festival uitstraalt. "En het weer zit dit jaar ook eens mee" lachen Marcel Caers en Jeffrey Celen, die het festival al verschillende keren bezochten. "Daarbovenop is het ook nog goedkoop voor alle acts die je kan bekijken", zegt Caers.

Wc-bril

Met artiesten uit onder meer Italië, Frankrijk, Australië en Denemarken bood de organisatie een veelbelovende internationale affiche. Maar ook de diversiteit aan acts zorgde ervoor dat niemand op zijn honger bleef zitten. Zo kon Australiër Al Millar, beter bekend als The Human Knot, op veel verbazing en enthousiasme van het publiek rekenen terwijl hij door onder meer een tennisraket en wc-bril kroop. "Ik doe dit al sinds 1996 en zou dit wel voor eeuwig willen doen. Maar zodra dit niet meer gaat, zal ik iets anders zoeken om de mensen te kunnen entertainen. Want dat is wie ik ben", aldus Millar.

Koning Arthur

Maar ook voor de iets gevoeligere en jongere bezoekers was er voldoende entertainment. Zij konden genieten van een moderne versie van het verhaal van Koning Arthur door Theater Froefroe of een verfijnde voorstelling van de Deense marionettenspeler Alex Barti. Vooral die laatste viel erg in de smaak, zowel bij de kinderen als bij hun ouders. Zo vond ook John Ooms, die met zijn dochters naar de voorstelling kwam kijken, het marionettenspel geweldig origineel. "Ik werk op de jeugddienst van Ham, waar ik regelmatig zelf shows boek voor kinderen. En ik heb hier vandaag al heel wat boeiende performances gezien", zegt hij. Op zondag konden de kinderen zich ook onder handen laten nemen door enkele grimespecialisten of deelnemen aan circusworkshops.

La Bola

Absolute headliner op zaterdag was het achtkoppige Argentijns-Spaanse team Grupo Puja!. Onder begeleiding van livemuziek gaven zij, hangend aan een stalen bol op 50 meter hoogte, een stevig staaltje acrobatisch luchtballet. De eerste dag van het festival werd afgesloten met een knallend vuurwerkspektakel boven het Zilvermeer, waarna de veelzijdige Parijse DJ Tagada de afterparty inluidde.

© 2012 - StampMedia - Tine Stas, foto's: Machteld Bollen