Jazz wint aan populariteit onder jongeren. Daar speelt de organisatie van Jazz Middelheim op in door de ticketprijzen voor jonge mensen met tien euro te verlagen. Er is dit jaar voor het eerst ook een Club Stage waar jongere artiesten optreden. Maar wat brengt jongeren echt naar Park Den Brandt?

Bij de eerste blik op het festivalterrein valt de grote hoeveelheid jonge vrijwilligers op. Zij halen de gemiddelde leeftijd flink omlaag. Wat beweegt hen om vrijwilligerswerk te gaan doen op een jazzfestival? Het blijken stuk voor stuk muziekliefhebbers. De een is meer geïnteresseerd in jazz dan de ander, maar ze vinden het allemaal leuk om hun passie voor muziek te combineren met “tijdverdrijf”.

Ervaring opdoen

Later op de dag druppelen er stilaan meer jongeren binnen. Velen van hen komen voor headliners Herbie Hancock en Wayne Shorter. Toch zijn de meesten ook nieuwsgierig naar de andere acts. Ze willen nieuwe muzikanten leren kennen en meer ervaring opdoen met jazz.

Volgens festivaldirecteur Bertrand Flamang tonen jongeren nu meer interesse in jazz omdat de muziek verandert. “Tijden veranderen en het nieuwe gezicht van de jazzmuziek wordt gemaakt door jonge mensen.” Volgens hem heeft de huidige generatie een sterkere stem dan de vorige. “Het gaat soms om niches, maar juist de verscheidenheid van de nieuwe generatie muzikanten en hun sterke stem zorgt ervoor dat zij een deel van hun generatiegenoten overtuigen. En ons programma past zich daar automatisch aan.” De jongeren op het terrein geven alvast aan dat dit klopt. Volgens hen konden ze jazz vroeger moeilijker begrijpen, maar door de komst van bijvoorbeeld electro jazz is de muziek nu toegankelijker.

Traditie

Verder doen bekende artiesten volgens Flamang hun werk: “Uit onderzoek blijkt dat een bekende naam zorgt voor een leeftijdsgroep zoals die van Kuifje: van 7 tot 77. Zo’n naam zorgt voor veel media-aandacht waardoor de mensen getriggerd raken.”

Toch gaat de organisatie niet speciaal op zoek naar muziek die door jongerencultuur beïnvloed wordt. “Wij zoeken naar goede muziek om een leuk programma mee op te bouwen. Het is muziek met een traditie. En die traditie gaat hopelijk nog veel doorschemeren.”

© 2014 - StampMedia - Corianne Bartels; Foto: Stefan Lambrechts


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 15/04/2014