© Stef Pennemans

Youca Action Day laat 15.000 jongeren voor één dag hun schoolbanken inruilen voor een werkdag naar keuze. Ze krijgen na afloop een symbolische 50 euro. Dit geld wordt geïnvesteerd in een project voor gendergelijkheid in Ecuador.

Op 18 oktober is het YOUCA Action Day. Het vroegere Zuiddag haalt voor één dag 15.000 jongeren van achter de schoolbanken om te gaan werken. Deze jongeren kunnen zelf kiezen welk beroep ze zullen uitoefenen. De werkdag brengt voor elke student een symbolische 50 euro op. Dit geld gaat integraal naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd.

Als jongeren zich willen inschrijven voor Youca Action Day kunnen ze contact opnemen met hun school indien die zich heeft ingeschreven. Een andere mogelijkheid is zelf opzoek gaan naar een interessante job. ‘Ik ben heel nieuwsgierig naar hoe een directeur te werk gaat, dus nam ik contact op met de algemeen directeur van Hogeschool PXL Hasselt, Ben Lambrechts, zegt YOUCA Action Day-deelneemster Z. Akca, ‘Ik had nooit verwacht dat het zou lukken om mee te mogen werken in zo’n hoge functie.’

Youca steunt op hun dertiende editie van Action Day een bijzonder project in Nueva Prosperina in Guayacuil. Dit is een van de meest achtergestelde wijken in Ecuador. In samenwerking met Plan International en Juconi zet de organisatie zich daar in voor betere vooruitzichten voor jongeren, specifiek voor gendergelijkheid.

Youca, Plan International Equador en Juconi vormen jongerengroepen met 50 leden tussen vijftien en negentien jaar oud. Ze nemen deel aan evenementen om gendergerelateerd geweld en tienerzwangerschappen te voorkomen. Deze jongerengroepen willen seksuele voorlichting promoten, vrouwen de kans geven mee te beslissen in hun gemeenschap en jongeren actief laten meewerken aan een cultuur waar er geen plaats is voor gendergerelateerd geweld.

Projecten als dit zijn een must in Ecuador. Maar liefst één op de zes vrouwen is moeder voor hun negentien jaar. Eén vijfde van alle vrouwen is zelfs al getrouwd op haar achttiende. Bovenal zijn enorm veel tienerzwangerschappen het gevolg van seksueel geweld. ‘Genderongelijkheid is een extreem probleem over heel de wereld, zelfs in België’ zegt Z. Akca,’Door deze actie zal dit probleem toch weer een beetje verbeteren.’


Dit artikel werd gepubliceerd door (Het Belang van Limburg) op (19/10/2018)

vorige volgende