© Leonie Vanhove

Afgelopen weekend kleurde heel Vlaanderen rood voor De Rode Neuzen Dag, het initiatief van VTM, Qmusic en Belfius. De actie leverde maar liefst 4.315.197 euro op voor projecten op scholen die jongeren mentaal sterker maken. In het Sportpaleis kwamen verschillende Vlaamse artiesten zoals Koen Wauters, Jonas Van Geel en Laura Tesoro optreden om hun steentje bij te dragen.

Al voor de vierde keer organiseerden VTM, Qmusic en Belfius de Rode Neuzen Dag. Het is een inzamelactie die projecten steunt die het lichamelijk en mentaal welbevinden van jongeren verbeteren. Dit jaar lag de focus op scholen en kon iedere school zich registreren als Rode Neuzen School. De scholen konden een project kiezen om jongeren mentaal, fysiek en sociaal sterker te maken. Een stiltecaravan, schoolradio, babbelbox zijn maar enkele voorbeelden van zulke projecten.

© Leonie Vanhove

In totaal waren er zo’n 900 Rode Neuzen Scholen. Hun acties brachten net geen 1 miljoen euro op. Niet enkel scholen zamelden geld in, er werden ook tal van andere acties georganiseerd. Zo stond aan het einde van de slotshow de teller op een recordbedrag van 4.315.197 euro. Daarmee kunnen organisaties meer dan 400.000 jongeren helpen.

Rode Neuzen Dag XXL in het Sportpaleis

Een hele hoop bekende Vlamingen verzamelden op vrijdag 29 november dan ook in het Sportpaleis om het beste van zichzelf te geven. Jonas Van Geel en Koen Wauters waren, net zoals vorig jaar, presentatoren van dienst. ‘Ik vind Rode Neuzen Dag erg belangrijk omdat ik het er moeilijk mee heb als jonge mensen zoekende zijn en het gevoel hebben dat er niemand naar hen wil luisteren. Ik word daar ongemakkelijk van’, zegt Wauters. ‘Het is niet het meest sexy onderwerp. Er zijn veel mensen die redeneren dat de jongeren harder moeten zijn en niet moeilijk moeten doen. Wij als volwassenen moeten er net op toezien dat onze jongeren op een zo goed mogelijke manier naar de adolescentie gaan.’

© Delphine Dehairs

Ook Van Geel is van mening dat het belangrijk is om jongeren mentaal, fysiek en sociaal sterker te maken. ‘Jongeren zijn de toekomst. We moeten daar veel zorg en aandacht aan geven’, aldus Van Geel. Laura Tesoro sluit daarbij aan. ‘Door met zoveel mensen onze schouders onder dit project te zetten, laten we zien dat de jongeren niet alleen zijn. Er zijn heel veel mensen waar ze hulp aan kunnen vragen. Bovendien zijn er veel mensen die zich zelf ook eens slecht voelen. Dat is absoluut niet abnormaal en al helemaal niet erg’, zegt Tesoro.

Natuurlijk werden er die avond niet alleen serieuze onderwerpen aangekaart. Er werd ook veel plezier gemaakt. Heel veel. Optredens van onder andere de Britse zangeres Mabel, Gers Pardoel, Henri PFR en K3 zorgden ervoor dat de 15.000 aanwezigen helemaal uit hun dak gingen. Q-Music presentatrice Maureen Vanherberghen zorgde dan weer voor een erg emotioneel moment tijdens de slotshow. Ze verraste namelijk een meisje in de zaal. Het meisje had zelf een moeilijke periode achter de rug en mocht samen met Vanherberghen voor het volle Sportpaleis zingen.

© Leonie Vanhove

Ook Jelle Cleymans was van de partij. Samen met goede vriend Jonas Van Geel brachten ze hun eerste single ‘Aan De Liefde Ten Onder’ live voor een publiek. ‘Er bestaan kleinere zalen om dit voor de eerste keer live te brengen’, grapte Cleymans.

Rode Neuzen Dag 2019 werd afgesloten met twee verrassingsoptredens. Niels Destadsbader kwam al een voorsmaakje geven van wat de mensen kunnen verwachten van zijn eigen (uitverkochte) optredens in het Sportpaleis dit weekend. Met ‘Verover Mij’ zorgde hij ervoor dat de 15 000 aanwezigen luidkeels meezongen met het refrein. Ook een zwangere Nathalie Meksens maakte onverwachts haar opwachting. Bovendien kwam ze met groot nieuws. ‘Willen jullie weten of het jongen of een meisje is’, lachtte ze geheimzinnig. Heel de zaal ging uit zijn dak waarop Meskens vrolijk uitriep dat ze een meisje krijgt.

Luide optredens, grappige intermezzo’s van Wauters en Van Geel en erg veel lachende gezichten. Het was een succesvolle Rode Neuzen Dag waarmee Vlaanderen voor meer dan 400.000 jongeren hét verschil kan betekenen.


Dit artikel werd gepubliceerd door apen.be op 04/12/2019.

vorige volgende