Tejo, de vzw die eerstelijnstherapie biedt aan jongeren in Antwerpen en Ronse, opende onlangs ook haar deuren in Gent. Jongeren tussen tien en twintig jaar kunnen er gratis, snel en anoniem terecht met hun problemen. “Het georganiseerde werkveld is zwaar overbelast. Tejo helpt die druk te verlichten”, zegt Gwendy Moentjens, een van de vier oprichters van Tejo Gent.

Vlakbij ICC De Centrale in Gent, is sinds oktober een Therapeuten voor Jongeren (Tejo)-huis geopend in Gent. In dit open therapiehuis helpen een vijftiental deskundige vrijwilligers jongeren tussen tien en twintig jaar. Ze zijn elke maandag, woensdag en zaterdag open. De gratis therapiesessies die in deze kamers plaatsvinden, zijn anoniem en laagdrempelig.

Juriste en therapeute Ingrid De Jonghe stichtte in maart 2010 de vzw Therapeuten voor Jongeren in Antwerpen. De nood aan eerstelijnshulp voor jongeren bleek hoog: tegen 2012 had Tejo Antwerpen al meer dan duizend jongeren begeleid. Binnenkort zijn de Tejo-therapeuten ook in Mechelen actief, nu vind je ze al in Ronse én sinds kort dus ook in Gent.

Gratis, anoniem en snel

Psychologe Gwendy Moentjens is een van de vier oprichters van Tejo Gent. Zij en haar collega’s toverden het voormalige Gentse pand voor de Technische dienst voor wegen, waterwerken en bruggen om tot een huis voor jongeren. De arbeiderssfeer is nog zichtbaar in een oude alarmbel hier en een vale grijstint daar, maar het huis heeft vooral een warm karakter dankzij de vele verbouwingen van de vrijwilligers en sympathisanten.

Moentjens wijst naar het raam van een van de vier therapiekamers, waar een boot op staat geëtst. “De etsen brachten ons op het idee om elke kamer in de stijl van een stad in te kleden.”

Jongeren kunnen hier tijdens de openingsuren ook gewoon binnenwandelen als ze behoefte hebben aan een gesprek, ook al hebben ze geen afspraak. “Dat is dé bestaansreden van Tejo”, vertelt Moentjens. “Instellingen zoals de centra Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), het Jongeren Advies Centrum (JAC) en het Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) doen wat ze kunnen, maar soms is de vraag gewoon te groot. Ze moeten wachtlijsten opstellen, maar jongeren met een uitzichtloze depressie kunnen echt geen half jaar wachten om op gesprek te komen.”

Kiezen is zichzelf verliezen

“De meeste jongeren die wij ontvangen hebben relationele problemen: ouders die verwikkeld zijn in een vechtscheiding, ruzies met vrienden of hun lief of pesterijen”, aldus Moentjens. Sommige jongeren bij Tejo zijn niet getekend door pijnlijke aanvaringen met hun naasten, maar gaan gebukt onder keuzestress. “Jongeren moeten zich op verschillende platformen en voor veel mensen verantwoorden. Meer dan ooit én vroeger dan ooit moeten ze belangrijke keuzes maken. Heel wat jongeren verliezen zichzelf in dat overaanbod.”

Samen met de jongeren zoeken de vrijwilligers van Tejo naar de beste manier om te communiceren. Schilderen, zingen, tekenen, dansen, verbeelden met zand of gewoon praten: alles kan. Niemand hoeft te weten wat je daar doet - je kunt er zonder ouders of begeleider je hart luchten. “Die anonimiteit doorbreken we enkel als we daar door de situatie wettelijk toe verplicht zijn. Dat doen we wel altijd in overleg met de jongeren”, zegt Moentjens.

Therapie die telt

Tejo blijft een vzw die niet tot het reguliere werkveld behoort. Wie als vrijwilliger aan de slag wil bij Tejo is welkom. Moentjens: “Maar je moet eerst een selectiegesprek doorlopen en deelnemen aan verschillende opleidingen. Op die manier zijn de jongeren bij ons in goede handen, bij gediplomeerde en ervaren vrijwilligers.”

Naast haar engagement voor Tejo heeft Moentjens haar eigen therapiepraktijk. Ze geeft ook les in de richting Sociaal-Agogisch Werk aan de Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen. Haar drie collega’s, Ann De Waelle, Valérie Samsoen en Véronique Bundervoet, hebben een gelijkaardig schema. Moentjens:“Tejo vraagt heel wat inzet van onze vrijwilligers, maar we doen dit ontzettend graag. Tejo telt, want het helpt jongeren vooruit. Dat is het belangrijkste.”

Tejo Gent (Nieuwland 65, Gent) is elke maandag (16u - 20u), woensdag (13u - 15u) en zaterdag (11u - 13u) open. Het ligt op fietsafstand van station Dampoort. Meer informatie vind je op www.tejogent.be en de Facebookpagina “TEJO Gent”.

© 2014 – StampMedia – Peter Vanwijnsberghe


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 7/01/2015