Zondag 22 april opende in het Emile Van Dorenmuseum een tentoonstelling rond het werk van schilder Joseph Coosemans. Hiervoor leende het museum onder andere een schilderij van de Belgische Senaat. Het meesterwerk, Moeras in de Kempen bij het vallen van de avond, schilderde Coosemans in Genk.

"Coosemans heeft ongeveer twintig meesterwerken gemaakt", zegt erfgoedcoördinator Kristof Reulens. "Dit is er zeker een van. We zijn dan ook blij dat het schilderij nu even bij ons hangt. Het doek meet 120 op 200 centimeter, waardoor het meteen in het oog springt. Bovendien is het een uitstekend voorbeeld van de Genkse landschapsschilderijen uit het einde van de negentiende eeuw. Dit doek is gemaakt in de periode 1870-1880."

Terug thuis

Moeras in de Kempen bij het vallen van de avond maakt deel uit van de kunstcollectie van de Belgische Senaat. Het Emile Van Dorenmuseum mag het schilderij voor zes maanden lenen. Reulens: "De Senaat was meteen enthousiast. Eigendommen van de Senaat zijn gemeenschappelijk goed, dus was het geen probleem om het schilderij naar hier te halen. Bovendien brengen we het doek nu terug thuis. Genk is immers het onderwerp, het is hier geschilderd."

De schilder Joseph Coosemans is een van de bekendste Belgische landschapsschilders. Hij maakte in de tweede helft van de negentiende eeuw deel uit van de School van Tervuren, waar hij zijn liefde voor landschappen ontdekte. Die voorkeur bracht hem al snel naar Genk, dat in die tijd nog een idyllisch kunstenaarsdorpje was.

Genkse School

Later gaf hij les in landschapsschilderkunst aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. In die functie stuurde hij zijn leerlingen, onder wie Armand Maclot, vaak naar Genk. "Coosemans is een invloedrijke figuur in de Genkse School", zegt Reulens. "Hij bracht veel van zijn leerlingen naar Genk. Dat gaf een boost aan het kunstenaarsleven in het dorp. Maar zelf maakte hij ook enkele prachtige schilderijen over Genk. Ook die zijn te zien op de tentoonstelling, net als het werk van zijn leerlingen. Een ander meesterwerk van Coosemans komt uit onze vaste collectie. De rest van de stukken komt vooral van privéverzamelaars."

Elk jaar een nieuwe focus

De tentoonstelling kadert in een langlopend project van het museum. Reulens: "Twee jaar geleden was er de tentoonstelling Genk door schildersogen. Sindsdien organiseren we elk jaar een expo over de Genkse school. Dit jaar is het thema Coosemans, volgend jaar draait de expo rond wetenschappers die naar Genk kwamen en schilderden als hobby. We proberen altijd alles goed te kaderen. Zo brengen we dit jaar een lezing over Coosemans en een theaterstuk over de schilderskringen uit die tijd."

© 2012 - StampMedia - Paul Eyben


Dit artikel werd gepubliceerd door  Nieuws.be op 26/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 26/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg op 05/05/2012, p. 66