Gruwelijke monsters, leviterende geesten, bloedzuigende vampiers en gereanimeerde lijken kwamen gisteravond weer tot leven in de Antwerpse metropool. Het zal niet onopgemerkt gebleven zijn dat het weer Halloween was. Om het startschot voor deze duistere nacht te geven, organiseerden echte die-hards een zombiewalk. Tijdens zo’n tocht, gaan ze, verkleed als levende lijken, door de stad zwerven om mensen de stuipen op het lijf te jagen. Hun verantwoording: “Wij doen gewoon graag gek.”

Halloween is oorspronkelijk van Keltische afkomst: op hun kalender eindigde het jaar op 31 oktober. Men geloofde dat de geesten van overledenen die dag een nieuw lichaam kwamen zoeken, waarin ze gedurende het volgende jaar verder konden leven. Uit angst hiervoor droegen ze grote, afschrikwekkende maskers. Dit tafereel heeft de jeugd omgevormd tot een populair feest, met veel huiveringwekkende toestanden, maar vooral… veel snoepgoed.

Ontsnappen aan vrouw en kind

Is het wel een goede evolutie dat van een culturele en godsdienstige gebeurtenis een commercieel evenement wordt gemaakt? "Commerce is net het leuke eraan," zegt Annemarie Caubergs, deelneemster aan de zombiewalk. "Als iedereen eraan meedoet, wordt er een speciale sfeer geschapen." Sommigen zijn het hiermee eens, anderen niet. Vooral ouderen vinden dat Halloween een te veramerikaniseerd event dat belangrijker werd dan Kerstmis en Nieuwjaar. De jeugd zou houden van spanning en actie, terwijl ouderen rust en kalmte verkiezen. Matthew Baker, Canadees wereldreiziger, is het hier niet mee eens: "In Canada is Halloween een groepsgebeuren, dus is het absoluut niet enkel voor kinderen bedoeld. Volwassen mannen zien deze dag als de kans om te ontsnappen van hun vrouw en de hele nacht op café te gaan."

Een heidens feest voor iedereen

Sommige mensen houden vast aan oude gewoontes en gunnen de jeugd hun eigen feest niet. Jongeren kunnen zich op deze dag amuseren. Dit kunnen ze niet met Kerst, omdat ze meestal door ouderen verplicht worden deze traditionele avond met familie door te brengen. En waarom zouden volwassenen niet van dit heidens feest kunnen genieten? Verdraagzaamheid en respect, zowel van jong als oud, is de boodschap van de pleitbezorgers.

Op http://users.telenet.be/HappyHalloween/Home.html, vind je alles wat je wil weten over Jack-o'-Lantern, Trick or Treat en bonfires.

© 2009 – StampMedia – Nick Lodewyckx, foto: Oliver Nimet