Op 9 juli organiseren drie jonge Antwerpenaren Art Park, een gratis festival op het Muntplein in Antwerpen om jong muzikaal en artistiek talent in de kijker te zetten.

Vorig jaar richtten David Van Geem (21), Ralph Collier (20) en Yannick El Akili (19) de beweging Art & Music Antwerp op, waarmee ze jonge artiesten willen steunen. "We willen beginnende artiesten een naam geven in de kunst- en muziekwereld", zegt Van Geem. "Vooral voor kunstenaars is het moeilijk om hun werken tentoon te stellen", vult Collier aan. "Een galerie huren is bijvoorbeeld duur."

Daarom organiseren ze met Art & Music Antwerp nu Art Park. Op het Muntplein, dat bekend staat om zijn graffitikunstwerken. "Het plein heeft een artistieke naam en faam", zegt Van Geem. "We willen ook het plein zelf een beetje onder de aandacht brengen. Het is wat verkommerd en binnenkort wordt het heraangelegd, waardoor het weinige groen zal verdwijnen." Op 9 juli zullen een hoop, voornamelijk Antwerpse, kunstenaars hun werken tentoonstellen. "Allerlei soorten kunst krijgt een plek", zegt Collier. "Schilderijen, foto's, installaties, ... steeds meer artiesten mailen ons om te vragen of ze ook mogen meedoen."

"Techno niet voor johnnen"

Ook techno- en hiphopmuziekfanaten komen op Art Park aan hun trekken. "Hiphop leunt dicht aan bij de kunstwereld", zegt El Akili. "Bovendien is dit ook de plaats waar de Sint-Andries MC's zijn begonnen. En techno is een van de meest onderschatte muziekstijlen. Vroeger was het voor johnnen, terwijl dat tegenwoordig absoluut niet meer het geval is."

Paul Chambers

Als publiekstrekkers konden de jongens van Art & Music Antwerp 2000 Watt en NAG, het Antwerps hiphopcollectief Eigen Makelij en Paul Chambers strikken. Die laatste dj werd ontdekt door de broertjes Stephen en David Dewaele (2 Many DJs) en toert soms ook mee met hun rockband Soulwax. "Daar zijn we natuurlijk trots op", zegt Van Geem. "Paul Chambers is een grote naam in dat wereldje."

Het is hun eerste grote project, maar toch zijn de drie jonge Antwerpenaren ambitieus. "We hopen natuurlijk op zo veel mogelijk bezoekers", zegt Van Geem. "Maar het moet wel gezellig blijven. In de toekomst zien we wel wat we doen. Maar dit is voor ons zeker geen eindpunt."

© 2011 - StampMedia - Robbe van Lier


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - editie Metropool op 14/06/2011 (zonder bronvermelding)