Street artspecialist Kurt Bosmans brengt vandaag een boek uit waarin graffiti en street art uit Hasselt verzameld staat. Het boek wordt uitgebracht naar aanleiding van vele vragen op de populaire facebookpagina ‘Street art festival’. “Er is veel kunst, maar er gaat helaas ook veel verloren.”

Veel fans van de facebookpagina ‘Street art festival’ vroegen om een verzameling te maken van alle kunstwerken. Dat heeft street artkenner en -artiest Kurt Bosmans dan ook gedaan. In een nieuw boek, dat Bosmans vanavond voorstelt, staan alle belangrijke werken van de laatste jaren in verzameld. De werken zijn niet enkel van de lokale kunstenaars, maar ook van internationale artiesten.

Werken met ruw kantje

Volgens Bosmans, die al sinds de jaren tachtig geboeid is door graffiti, zijn veel muren de moeite waard om te publiceren. “Er zijn zoveel goede graffitiwerken. Zeker met het Street art festival, dat we sinds enkele jaren organiseren, verschijnt er veel meer kunst in het straatbeeld. Alleen al in graffititunnels vindt je duizenden werken terug. Er is dus veel kunst, maar er gaat helaas ook veel verloren”, vindt Kurt Bosmans.

Bosmans heeft dus niet ook alles kunnen publiceren in zijn boek. “We hebben allereerst de belangrijkste werken uit de geschiedenis proberen te nemen. Ook werken van evenementen, die de laatste jaren hebben plaatsgevonden, kan je terugvinden in het boek.” Bosmans geeft toe een selectie gemaakt te hebben op basis van eigen voorkeur. “Ik hou wel van werken met een ruw kantje. Ook die met een boodschap zullen mijn aandacht trekken.”

Hasselt eerste stad

Op vrijdagavond 4 maart gaat Kurt Bosmans het boek presenteren in de Dorpsstraat 13 te Hasselt. Niet toevallig daar, want Hasselt was de eerste stad in België waar artiesten legaal graffiti kunnen spuiten. Bosmans staat volledig achter dit idee: “Als je artiesten een plek geeft waar het mogelijk is om muren te bekladden, zullen ze minder geneigd zijn om dat te doen op plaatsen waar het niet mag.”

Na de presentatie van het boek zal de expo van Hertkore geopend worden. De artiesten die werken onder de naam Hertkore zijn Philip ‘Amatic’ Bosmans, Ben ‘Ucon’ Peeters en Bart ‘B-Art’ Bosmans. Tijdens de expo zullen deze artiesten hun nieuwe werk voorstellen en kan je hun verdere evolutie bezichtigen. De drie zijn allen afkomstig uit Limburg en wonen nu in Hasselt. Kurt Bosmans vergelijkt hen met residentdeejays, “omdat deze artiesten hier thuishoren”.

© 2016 – StampMedia – Lisa Viola


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 04/03/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 04/03/2016