GENK - Het Limburgs steunpunt voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren (CMGJ) bestaat 25 jaar. Om dat te vieren, werd er een politiek debat gehouden over wat de toekomst zal brengen. “Wat er op ons afkomt, brengt veel opportuniteiten met zich mee”, zegt coördinator Latifa Amezghal.

Het Centrum voor Maatschappelijke Gelijkheid en Jeugdwelzijn (CMGJ) bestaat vandaag 25 jaar. Het werd opgericht met als doel maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren uit Limburg te verdedigen. Zoveel jaren later blikt Amezghal tevreden terug: “We zijn heel blij met wat we al verwezenlijkt hebben de laatste jaren, maar we blijven wel realistisch. We beseffen dat wat de toekomst zal brengen, niet gemakkelijk zal zijn.”

De financiële crisis is bikkelhard en dat voelt het CMGJ: “Heel wat jongeren kunnen enkel interimjobs te pakken krijgen, waardoor ze geen stabiel leven kunnen opbouwen”, legt Amzeghal uit. Heel wat experten kwamen daarom in Genk op bezoek. Onder meer Dolf van Veen (Universiteit van Nottingham) en Johan Deklerck (KU Leuven) lieten hun licht schijnen over wat er de volgende generatie allemaal te verwerken zal krijgen, zowel op internationaal als op nationaal vlak.

Veel opportuniteiten

Amezghal blijft positief: “Hoewel het er niet makkelijker op zal worden, brengt de toekomst wel veel opportuniteiten. We zullen niet alleen moeten ingrijpen op de arbeidsmarkt, ook in het onderwijs zullen we er moeten staan. We zullen meer samenwerkingsverbanden moeten oprichten om de verschillende uitdagingen aan te kunnen. Maar samen staan we sterk.”

Het CMGJ ontving ook een aantal belangrijke schepenen en politici. De avond werd afgesloten met een debat waar kopstukken Hassan Amaghlaou (Groen), Jo Vandeurzen (CD&V), Marino keulen (Open VLD), Ingrid Lieten (sp.a) en Jan Peumans (N-VA) kwamen debatteren over wat de toekomst Limburg zal brengen.

© 2014 – StampMedia – Joy De Meulemeester


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 04/04/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 04/04/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 04/04/2014