Naar aanleiding van de beslissing van de directie van het Xaveriuscollege in Antwerpen, waarbij twee leerlingen het verbod werd opgelegd om om zich te kleden in zwarte outfit, reageert kinderrechtencommissaris Ankie Vandekerckhove in een open brief.

Ook het Kinderrechtencommissariaat las de afgelopen dagen in de krant het verhaal van het Xaveriuscollege in Antwerpen, waar de directie aan twee leerlingen een verbod zou opgelegd hebben om zich te kleden in hun zwarte kleren en om hun haar te kleuren.

Het Kinderrechtencommissariaat ontvangt soms meldingen van leerlingen die hun haartooi moeten veranderen, bepaalde soorten kleren niet meer mogen dragen, of hun piercing moeten weghalen. Wij constateren dat het voorval in het Xaveriuscollege geen alleenstaand geval is. En dat verontrust ons erg.

Het Kinderrechtencommissariaat wil duidelijk stellen dat kinderen en jongeren, leerling of niet, wel degelijk het recht hebben om hun identiteit te beleven, ook door hun kleding, kapsel of andere ‘uitwendige stijlkenmerken’. Sommige leerlingen houden van zwart, anderen van gekleurd, sommige leerlingen kammen hun haar, andere niet, sommigen scheren het af, anderen verven het. Sommigen drukken daarmee ook bepaalde voorkeuren uit, zoals een muziekstijl. Anderen niet. Iedereen is anders. Diversiteit heet dat.

Op school worden er over veel verschillende dingen afspraken gemaakt. Daar is niets mis mee. Waar mensen samenleven mogen afspraken gemaakt worden. Dus ook op school. Alleen moeten die afspraken op papier gezet worden. Een schoolreglement, heet zo iets. Een schoolreglement wordt in elke school die zichzelf respecteert gemaakt in overleg tussen alle betrokkenen op wie dat reglement van toepassing is. Dus ook in overleg met de leerlingen. En een schoolreglement kan geen basis vormen om een groep leerlingen te viseren of uit te sluiten. Een school kan niet zomaar een anti-gothic-kleren beleid voeren, vanuit het buikgevoel dat zwarte kleren, een rode haarkleur of andere accessoires  andere mensen bang zouden maken. Geen heksenjacht op school, dus. De regels die samen afgesproken worden moeten daarbij ook duidelijk zijn. En de regels moeten permanent opgevolgd worden. Dus geen vage kledingregels die afhankelijk van het moment en subjectief door de school anders ingevuld worden.

Hoe zit het met dat alles op het Xaveriuscollege? De beslissing die aan de leerlingen van het Xaveriuscollege opgelegd werd, lijkt op een sanctionering. Zoveel is duidelijk. Waren de afspraken waarnaar die beslissing verwijst even duidelijk?

Het Kinderrechtencommissariaat roept scholen op om respect op te brengen voor de identiteitsbeleving van hun leerlingen. Wij suggereren de betrokken leerlingen in het Xaveriuscollege de hier gestelde vragen mee te nemen in hun overleg met de schooldirectie.

Ankie Vandekerckhove
Kinderrechtencommissaris


Deze open brief werd overgenomen door JIM.be op 23/03/2009