Zoals de scouts- en Chirokampen worden opgebroken, ronden ook de Vlaamse speelpleinen hun zomer af. De zomer van het speelplein Lentekind Vakantiewerking, in het Antwerpse dorp Vlimmeren, is dit weekend afgesloten met een groot spel. Na een barbecue voor kinderen, ouders en vrijwilligers, keren de meesten huiswaarts. Maar een aantal van de kinderen gaat niet naar huis: zij gaan naar de leefgroepen van het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning Lentekind, waar ze tijdelijk verblijven.

Lentekind Vakantiewerking is niet het typische speelplein uit de buurt, ingericht door de jeugddienst van een stad of gemeente. Hoofdleidster Leen De Kort (26): “Lentekind Vakantiewerking is ontstaan als noodoplossing voor kinderen die tijdelijk in het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) verblijven, terwijl hun ouders intensieve begeleiding krijgen.”

Een CKG is een Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning. CKG’s worden gesubsidieerd door Kind en Gezin, en hun functie is het begeleiden van ouders die hulp nodig hebben, omdat de opvoeding van hun kinderen moeilijk loopt, door allerlei redenen. Soms financiële, maar het gaat ook even goed om jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS), ADHD en/of woedeaanvallen.

De kinderen kunnen bij de vakantiewerking komen spelen aan een zeer voordelig tarief. Er wordt ook alles aan gedaan om de kinderen een zo normaal mogelijke zomer en speelpleinervaring mee te geven. “Wij spelen de typische spelletjes met onze kinderen. Het zou een grote fout zijn om voor hen ‘gemakkelijkere’ spellen te maken, enkel op basis van hun thuissituaties”, vindt hoofdleider Michiel Lenaerts (23).

vakantiewerking (Foto © Jonathan Hendrickx)

“De residentiële zorg is de laatste jaren gedaald, waardoor we ook kinderen opvangen die om een of andere reden niet terechtkunnen op andere speelpleinen”, vult Leen aan.

Al doende leren

Bij andere speelpleinen ontvangen monitoren een loon of vrijwilligersvergoeding, maar Lentekind draait volledig op jonge vrijwilligers die enkel een kleine onkostenvergoeding krijgen. “We kúnnen onze vrijwilligers geen verdere vergoedingen geven, want we voorzien grotendeels zelf in onze eigen inkomsten, door activiteiten te organiseren doorheen het jaar en zo geld in het laatje te krijgen”, verklaart Leen. “Zoals bijvoorbeeld een wafeltjesverkoop, elk jaar in februari en maart!”, vult Michiel enthousiast aan.

Maar vanwaar komen dan die vrijwillige monitoren? “Wij ronselen bij middelbare scholen en pedagogische richtingen op hogescholen, zoals de lerarenopleiding”, legt Michiel uit. “Maar elke jongere mag als monitor komen vanaf het jaar waarin hij of zij zestien wordt. Je moet een blanco strafblad hebben, maar een attest van animator is geen vereiste. Dat hebben wij zelf ook niet”, biecht Leen op. “Wij hebben al doende geleerd en zo ervaring opgedaan.” Er is dus geen enkele vooropleiding of -kennis nodig om een weekje naar Lentekind Vakantiewerking te komen.

In ruil voor hun vrijwilligerswerk, krijgen de monitoren van Lentekind Vakantiewerking wel een week kost en inwoon: “Ik denk dat dat het grootste verschil is tegenover andere speelpleinen: onze monitoren zijn hier eigenlijk een week lang op kamp, en als hoofdleiding voorzien wij voor hen zowel evaluatiemomenten als leuke avondactiviteiten, om snel samen een hechte groep te vormen.”

Veel begeleiding

Nog een groot verschil tegenover andere speelpleinen, is de verhouding tussen kinderen en monitoren: waar elders geldt dat er ongeveer 1 monitor per 10 kinderen moet zijn, draait elke week Lentekind Vakantiewerking op 1 monitor per 4 à 5 kinderen.

“Onze kinderen komen vaak uit kansarme gezinnen, en ook mede door hun situaties zijn grote, drukke groepen te onaangenaam voor hen. Wij voorzien bewust kleinere groepen met meer begeleiding, zodat er op de noden van elk kind kan worden ingespeeld. Zo kunnen we snel ingrijpen als we merken dat er iets mis is”, vertellen de hoofdmonitoren.

vakantiewerking (Foto © Jonathan Hendrickx)

De jongeren die ertoe bereid zijn een week door te brengen met kinderen uit kansarme gezinnen, en dat volledig vrijwillig doen, groeien niet aan de bomen. Maar volgens Leen loont een weekje Lentekind veel meer dan een weekje op een ‘gewoon speelplein’: “Ons speelplein biedt een veel grotere uitdaging. Het is veel intensiever, door onze doelgroep en omdat we hier ook logeren. Op die manier leer je enorm snel bij als monitor, omdat je constant bijgestuurd kan worden.”

35 jaar

Al 35 jaar lang is Lentekind Vakantiewerking een goed geoliede machine, en hoewel het stof van deze weken Lentekind nog moet vallen, kijkt Michiel al reikhalzend vooruit: “Ons werkjaar 2015 – 2016 begint volgende maand. We vervangen eerst de vertrekkende hoofdleiding met vrijwilligers waarvan wij overtuigd zijn dat zij zich doorheen het jaar mee kunnen inzetten, en dan schieten we uit de startblokken voor de volgende Lentekindzomer!”

© 2015 – StampMedia – Jonathan Hendrickx


Dit artikel werd gepubliceerd door Deredactie.be op 24/08/2015