Voor wie tussen Beleuvenissen en Marktrock in Leuven graag op cultureel en artistiek vlak verwend wordt, is er het kleinschalige festival M-idzomer. Met een beperkte capaciteit van 800 man en de prachtige tuin van het M-museum als locatie, wist de organisatie enkele grote namen te strikken.

Van 29 juli tot 1 augustus houdt het M-museum te Leuven de deuren open voor iedereen met interesse voor muziek, humor, toneel en tentoonstellingen. Er zijn tal van acts die vanaf half 6 aan het publiek getoond worden. Zo staan o.a. Bert Gabriëls (bekend van ‘Zonde van de Zendtijd’), Iwein Segers en Henk Rijckaert nog op de planken om het publiek te vermaken en treden Leela James, Absynthe Minded en Milow op om hun fans een onvergetelijke avond te bezorgen.

Op donderdag 29 juli was Mercury Rev de hoofdact. Deze experimentele rockgroep werd in 1998 bekend door hun single ‘Goddess on a Highway’, maar behaalde het meeste succes in 2002 met de hit ‘The Dark is Rising’. Er was geen massale opkomst, maar de sfeer zat er wel in.

Succesvol voorprogramma

Het voorprogramma donderdag was de relatief onbekende groep ‘The Bear That Wasn’t’, een melodieuze, akoestische aanloop naar de hoofdact, maar voor velen een aangename verrassing. Met gitaar, contrabas, viool, piano, zachte drum en twee stemmen wisten ze een uiterst warme sfeer over de groene tuin te verspreiden. De toeschouwers waren relaxt en genoten er duidelijk van. Een negenkoppige band, een waardige muzikale opener op M-idzomer.

Betrokken publiek

Enkele minuten later was Mercury Rev aan de beurt die opvielen met hun opmerkelijke kapsels en kledij. De mensen stonden recht en drongen zich naar voren. Jonathan Donahue, frontman van de band en ex-bandlid van ‘The Flaming Lips’ kon het niet laten een fles wijn mee te nemen en deze smakelijk op te drinken tijdens muzikale intermezzo’s. Er was veel interactie tussen de artiesten en het publiek, waardoor de appreciatie opmerkelijk steeg.

Niet en nooit genoeg

Na het bisnummer bleven de toeschouwers fluiten en roepen dat ze meer wilden, maar dat bleef uit. Na het concert vroegen de nog onbevredigde fans een setlist, gingen anderen nog even aan de toog hangen en trok de rest naar huis. Het was een geslaagde, culturele avond die M-idzomer tot 1 augustus zal proberen te evenaren.

© 2010 – StampMedia – Nick Lodewyckx