Het Coyendanspark wordt tijdens de Gentse Feesten omgetoverd tot een paradijs voor iedereen die het kind in zichzelf nog niet verloren is. In een land van straattheater, poëzie en vertier, tussen Portus Ganda, station Dampoort en de Sint-Baafsabdij ligt de hoofdstad van Miramiro.



Zaterdagmiddag stoten enkele voorbijgangers in de schaduw van het Spaanse Kasteel toevallig op de laatste repetitie van Ongekende Evidenties, het nieuwste stuk van Rode Boom. Toeval of niet, de hele voorstelling draait rond keuzes maken, het geluk en toeval. De Rode Boom neemt je mee in een surrealistische wereld die bij elke openbaring magischer en poëtischer wordt.

Kritiek op rat race

Om de hoek, in de groene ruïnes van een oude kerk, staan vijf kinderen met rode helmpjes vol spanning klaar aan de startlijn. Tricycles and the little red Riding Wolves is een interactieve performance van het Nederlandse gezelschap Firmakodde. Kinderen rijden een razend spannende race waarbij hun gebrul hen naar de finishlijn brengt.

Terwijl de kleinsten hun borstkast opensperren, kunnen toeschouwers aan de zijlijn geld inzetten op hun favoriete brulaap. Firmakodde maakte met deze race een vermakelijke kritiek op de westerse samenleving van handel, geld en haantjesgedrag.

Kleinste radiostation

Wanneer de race teneinde loopt en het geld verdeeld wordt, weerklinkt enkele meters verder de uitbundige muziek van Radio Barkas. Het kleinste radiostation van Nederland is een oude DDR Barkas B1000, die tot een radiostation is omgebouwd. Radio Barkas draait originele fifties- en sixtiesplaatjes, die de DJ’s zorgvuldig uitzoeken op rommelmarkten en platenbeurzen. Van rock ‘n roll tot mambo: alles galmt door de boxen.

Een ander project van Exoot tuft plots voorbij door het Coyendanspark. De Scubabianchi is een rijdend aquarium met echte vissen en een onbetrouwbare chauffeur, die veel toetert, omstaanders natspuit, af toe stil valt en dan goed rookt.

Zwempakjes

Alsof een waterauto nog niet genoeg is, staat er wat verder op een tweede omgetoverde oldtimer met water. Bolwerk transformeerde een kever tot het mini-zwembad Carpool, met bijhorende lifeguard en ouderwetse omkleedruimtes. Samen met de vele ijsjeskramen de ideale verkoeling tijdens de Feesten. Omdat niet iedereen in de ludieke zwempakjes van Bolwerk durft te paraderen, nodigde Miramiro ook Dut uit. Het Franse gezelschap bouwde het attractiepark Fonctionn'Air, waar alles draait rond lucht. Er wordt gepompt, getrapt, muziek gemaakt en opnieuw geracet.

Ook de grote muziekdoos van Stefaan De Winter en Kurt Defrancq wekt veel interesse. Met Boite Tutu maken zij het mogelijk binnen te gluren in een muziekdoos, en te ontdekken wat de ballerina doet, wanneer de doos gesloten is.

Terechte vaste waarden op het Coyendansplein zijn Circus Ronaldo en Jeugd en Poëzie. Dit jaar organiseert Jeugd en Poëzie een versmarkt waarop je met knotsgekke zinnen een gedicht knutselt - poëzie voor dummies. Even verder zitten professionele dichters klaar om een persoonlijk poëzieportret te maken. Circus Ronaldo maakte dan weer een voorstelling rond een eenzame clown.

Graffiti

Miramiro beperkt zich niet alleen tot het Coyendanspark. Aan de andere kant van Gent, in de Stoppelstraat, leeft de Luikse graficus Pso-Man zich uit op een muur om, met een expressieve graffiti-tekening, de Gentse Feesten dit jaar vast te leggen. Pso-Man ontwierp dit jaar ook de affiche van MiraMiro. Zijn ontwerpen, geïnspireerd door natuur en ecologie, kan je nog tot maandag live zien ontstaan.

Pso-Man aan het werk. (Foto © Julie Boone)

Miramiro, dat voor 2008 nog gewoon ‘Internationaal Straattheaterfestival’ heette, ontstond uit de openluchtvoorstellingen die Trefpunt tijdens de jaren 1970 en 1980 op de Gentse Feesten organiseerde. Vanaf 1990 werd ISTF officieel erkent als festival en sindsdien loopt het jaarlijks tijdens de Gentse Feesten. Bezoekers krijgen nog tot dinsdag de kans om overal in Gent theater, performance en installatiekunst op te snuiven in een ongedwongen sfeer.

Nog tot en met 21 juli kan je het festival bezoeken. Alle informatie en initiatieven die Miramiro organiseert, zijn terug te vinden op hun site: www.miramiro.be

© 2015 – StampMedia / Mediaraven – Julie Boone en Thomas Nooren


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 20/07/2015