Op 28 juni werd in Antwerpen voor de tweede keer de MURGA Parade gehouden. Deze Latijns-Amerikaanse traditie staat garant voor een kleurrijke middag en heeft bewezen dat zij ook in Vlaanderen succes heeft: het aantal deelnemende Murga's is sinds vorig jaar verdubbeld. De MURGA Parade zorgt voor een middag vol kleur, plezier en diversiteit.

Van de Afrikaanse 'bootyshake' tot de Vlaamse 'vogeldans', van exotische kostuums tot vreemde wezens: het is slechts een greep uit het grote aanbod van kleurrijke elementen die de verschillende enthousiaste groepen ten toon spreiden en daarmee de Antwerpse binnenstad volledig op haar kop zetten.

"De Murga is van Latijns-Amerikaanse afkomst," aldus Frank Cuypers, medewerker van de parade. "Deze traditie is ontstaan in Monte Video en Buenos Aires, vroegere hoofdsteden van de slavenhandel. De Murga is dan ook een mengeling van Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse cultuur en muziek." Daarnaast vormden Murga's een uitlaatklep voor de zwarte slaven die op grappige wijze hun kritiek op de maatschappij wilden uiten.

Een Murga werkt een heel jaar rond vier pijlers: woord, muziek, kostuum en dans. Het hoogtepunt van het jaar vormt de parade waarbij de stad in kwestie op een ludieke wijze wordt ingepalmd. Dat deze Latijns-Amerikaanse traditie ook in Vlaanderen aanslaat, blijkt wel uit de cijfers. Waar er in 2007 nog zeven Murga's deelnamen aan de parade, kleuren een jaar later maar liefst vijftien groepen de straten van Antwerpen.

Dit succes is niet moeilijk te verklaren. Vraag eender welke deelnemer van de MURGA Parade waarom hij meedoet en het antwoord is steevast: plezier maken. Bovendien is de Murga enorm inclusief: iedereen is welkom. De Murga is er voor alle leeftijden en alle bevolkingsgroepen, een diversiteit die je helemaal terugvindt in de parade.

Ook bij jongeren is de Murga erg populair. Zo vertelt de 19-jarige Matthias dat zijn Murga niet alleen goed te combineren is met uitgaan omdat de repetities vaak overdag plaatsvinden, maar dat Murga eigenlijk een vorm van uitgaan is: na de repetities en optredens wordt vaak gezamenlijk een café opgezocht. Dat je binnen de Murga kan doen wat je graag doet en er altijd ambiance is, is volgens Matthias een andere verklarende factor voor de toewijding van jongeren.

De Murga is niet alleen voor de deelnemers plezierig, de parade heeft ook heel wat bekijks. Hoewel veel toeschouwers niet wisten dat er een MURGA Parade zou worden gehouden, klinken er veel enthousiaste kreten. De doelgroep, die in de woorden van de 15-jarige Thomas "iedereen" betreft, wordt zeker bereikt. Op de Grote Markt, waar om vijf uur 's middags de parade haar hoogtepunt kent als de verschillende Murga’s elkaar treffen, staat het vol mensen van alle soorten en maten. De MURGA Parade is dan ook niet alleen grappig en kleurrijk, maar heeft bovenal een hoge spektakelwaarde die iedereen aanspreekt.

© 2008 - StampMedia - Noémie Six en Jessica Hekking, foto's: Haryo Sukmawanto