De muzikanten van Midnight Directives zijn nog druk aan het repeteren wanneer ik aankom bij het Genkse jeugdcentrum Rondpunt 26. Ik ontmoet er gitarist Lennart Janssen, die zowel met Midnight Directives als met zijn instrumentale band Statue mag strijden in de finale van Limbomania.

Statue bestaat uit vijf gitaristen, een niet echt voor de hand liggende opstelling. Hoe kwam deze tot stand?

We studeren allemaal aan de PHL-Music. In samenwerking met PHL-Arts organiseerden we een festival. Ik wou met de vijf gitaristen van mijn klas een soundscape maken. Vijf artiesten schilderden dan live tijdens ons concert. Iedereen reageerde enthousiast, dus besloten we echt een band te vormen. We dachten dat we al blij mochten zijn als we daarmee dertig man zouden bereiken, maar uiteindelijk wonnen we al drie wedstrijden. We denken nochtans nog steeds dat wij geen muziek maken waar veel mensen naar luisteren.

In je andere band Midnight Directives zitten geen studenten van de PHL-Music. Een verschil?

We maakten veel vooruitgang met Midnight Directives, maar bij Statue is iedereen continu met muziek bezig. Nu we met Midnight Directives geselecteerd zijn voor de finale van Limbomania, beseffen we dat we ook echt ambitieus moeten durven zijn.

Worden Genkse muzikanten voldoende ondersteund?

Jonge muzikanten krijgen de kans om te spelen tijdens Club Woensdag en in cafe Camarque. Ik vind het jammer dat er zo weinig cafés nog investeren in bands. Uiteindelijk blijft dat toch de enige plaats waar je het vak leert. In Antwerpen en Brussel kan je in zoveel cafés terecht voor livemuziek. Natuurlijk zijn dat grootsteden, maar zoiets zou ook meer mogen in onze streek. Genk leefde vroeger meer op muzikaal vlak, nu veel minder. Club Woensdag is wel een fijn initiatief van de stad. Dit zou nog uitgebreid kunnen worden met een kleine headliner per avond. Anders riskeer je dat enkel je kameraden komen kijken, dat zou jammer zijn.

Biedt het Genkse cultuurcentrum C-mine, waar je onlangs speelde, veel kansen?

C-mine is een troef die nog meer uitgespeeld kan worden. Internationale bands staan te springen om daar te spelen. De infrastructuur is er fenomenaal! Het cultuurcentrum boekt nu al internationale jazzgroepen, maar het zou fantastisch zijn als dit ook voor andere genres zou gebeuren. C-mine zou de kleine AB kunnen worden. Als ik daar programmator zou zijn, zou ik me echt kunnen uitleven.

© 2012 - StampMedia - Tekst en foto: Pieterjan Schraepen


Dit artikel werd gepubliceerd door Focus op Hasselt op 12/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 12/01/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 12/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 12/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 13/01/2012