De Antwerpse politie wil met bewakingscamera’s het wangedrag van enkele scholieren op het Theaterplein controleren. De mobiele camera’s kunnen door hun grote accu een week blijven hangen. “Hopelijk kunnen de camera’s iets aan de situatie veranderen”, klinkt het.

Tijdelijke mobiele bewakingscamera’s moeten het gedrag van jongeren op het Theaterplein in de gaten houden. Buurtbewoners klagen dat het gedrag van sommige jongeren de spuigaten uitloopt.

De jongeren komen er elke vrijdagavond samen en drinken er na school. Maar het blijft niet bij enkele pintjes, want ook sterkedrank hoort erbij. “Ze plasten al in de brievenbus van mijn buurvrouw”, zegt de kapster aan het Theaterplein.

 

Groep die het verpest

Volgens de cameratechnicus van de Nederlandse firma kunnen de mobiele camera’s in heel Antwerpen inzetbaar zijn. Onlangs hingen al twee camera’s aan de tuintjes en terrassen van het Theaterplein waar de jongeren bij de elkaar komen. Waar ze de camera’s nu gaan hangen wil de technicus niet kwijt.

Twee jongemannen van zestien en zeventien op het Theaterplein benadrukken dat het één groep is die het voor iedereen verpest. Volgens hen bestaat deze groep uit leerlingen van Onze-Lieve-Vrouwencollege, Sint-Ludgardisschool en het Koninklijk Lyceum Antwerpen. Zij drinken veel en de lege flessen worden stukgegooid en achtergelaten.

De uitbater van de pitazaak, vlakbij de plaats waar de jongeren bij elkaar komen, is weinig positief over de camera’s. “Ik legde al meermaals klacht neer bij de politie, maar er werd weinig mee gedaan. De vorige camera kon niets registreren, want die was achter een boom geplaatst.”

De politie bevestigt dat niet alle plekken even geschikt zijn om een camera te hangen omwille van bomen die in het gezichtsveld van de camera’s kunnen staan. Toch trekken ze momenteel de kaart van de camera’s om de situatie op te lossen.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 13/12/2016