Elk jaar opnieuw kijken duizenden mensen uit naar de dag waarop hun favoriete Vlaamse artiesten het podium van het Sportpaleis betreden. Ook dit jaar wist de organisatie van Nekka Nacht weer enkele stevige namen te strikken.

Onder andere Liesbeth List, Raymond van het Groenewoud, Yevgueni, Mira en Axl Peleman speelden klassiekers uit het repertoire van kleinkunstenaar Willem Vermandere. Het werd dan ook een echte West-Vlaamse avond in het Antwerpse op 20 april.

Twee uur voor aanvang stonden de metrostations tussen het centrum en het Sportpaleis al helemaal vol. De deuren openden, fans zochten hun plaats en de eerste drankjes werden geconsumeerd. Wanneer de lichten dempten en Willem Vermandere het podium betrad, weergalmden de klanken van 'Dauwderiedeine' door de zaal. Ter ondersteuning van zijn klassiekere werk, zorgde de Koninklijke Harmonie van Ieper, Ypriana, voor begeleiding.

Twintigduizend ogen

Na enkele openingsnummers stonden De Vaganten voor het eerst in acht jaar nog eens op de planken. Weliswaar niet met de originele bezetting. De groep was er tijdens de eerste editie van Nekka Nacht in 1994 ook al bij en stond toen naast Willem Vermandere op de affiche. Met hun positief ingestelde folknummers toverden ze een glimlach op elk gezicht. Ook de Nederlandse Liesbeth List (die met Ramses Shaffy bekend werd met Pastorale), Stoomboot - de 19-jarige winnaar van de Nekka-wedstrijd 2011/2012 - en Mustafa Avsar - de zanger die gedichten op zijn bağlama naar muziek vertolkt - lieten zich van hun beste kant zien.

Een goedlachse Raymond van het Groenewoud, die het publiek charmeerde met zijn levenslust, luidde het einde van deel één in. Jouw liefde was een schot in de roos en ook de verraymondse versie van Mijn Vlaanderenland mocht op sympathie rekenen van de fans.

Stijlbreuk

Yevgueni, de band rond Klaas Delrue die voornamelijk bekend werd met Als ze lacht, gaf met Nieuwe meisjes het startsein voor deel twee. Het viel meteen op dat er een stijlbreuk was met de vorige artiesten. De ruigere, elektrische sound stond in fel contrast met de voornamelijk klassiekere en akoestische instrumenten van Willem Vermandere. De groep spoorde het publiek aan mee te zingen en maakte er een feestje van. Vervolgens was het de beurt aan Mira, die een prachtige pianoversie van Vermanderes Onderweg bracht en voor enkele kippenvelmomenten zorgde.

Dialecten

A La Rum, de groep die oorspronkelijk Rum heette en bekend werd met de hit Ik hou van alle vrouwen, was niet in vorm, waardoor ze eerder het voorprogramma leek van Axl Peleman. Peleman vormde de West-Vlaamse avond even om in een koekenstadse dageraad door Bange blankeman te vertalen naar het Antwerps. De fans van 't stad lieten zich luidkeels horen.

Tot slot sloot Willem Vermandere de avond af met enkele bisnummers, waaronder Blanche en zijn peird, Laat mie maar lopen en Voor Marie-Louise. Het moet gezegd: Vermandere zingt op 72–jarige leeftijd nog steeds opperbest. Hij wist het rijpere publiek te bekoren met liederen uit door de jeugd vergeten tijden. Dat resulteerde in een geslaagde avond met een gezellige, humoristische gast.

© 2012 – StampMedia – Nick Lodewyckx


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 23/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 23/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 23/04/2012