Instagram heeft deze week Hyperlapse, een fotografieapp voor iPhones gelanceerd. Gebruikers kunnen filmpjes stabiliseren en versnellen. Het is de tweede app die Instagram ontwikkelt die losstaat van de eigen applicatie.

De fotografieapplicatie Instagram ontwikkelde Hyperlapse voor iPhones. Dat maakt het mogelijk om zonder peperduur materiaal de fotografietechniek toe te passen. Hyperlapse is een variant van timelapse, fotografie waarbij je minder beelden per seconde fotografeert dan de afspeelsnelheid. Het resultaat van deze reeks foto’s is een versnelde film met vaak spectaculaire visuele effecten.

Bij een hyperlapsefilm speelt een ruimtelijk element mee: de fotograaf verandert na elke foto van positie. Om die techniek te gebruiken, mag het beeld niet trillen. De processorkracht van een smartphone is ontoereikend om de veeleisende technologieën en algoritmen hiervoor te verwerken.

Om dat op te vangen, meten ontwikkelaars de beweging van de camera met ingebouwde gyroscopen. Vereenvoudigde algoritmen kunnen deze metingen beeld voor beeld analyseren en stabiliseren.

Hyperlapse zal een gebruiksvriendelijke interface hebben. Nadat je een filmpje opgenomen hebt, kan je met een slider de snelheid tussen 1 en 12 keer verhogen. Vervolgens sla je het op of deel je het via Facebook of Instagram.

Instagram werkt momenteel aan een versie voor Android. Van zodra de camera’s en benodigde gyroscopen van Android-apparaten het toelaten, zal hyperlapse voor het merendeel van de smartphonegebruikers toegankelijk zijn, klinkt het op Wired.com.

© 2014 - StampMedia - Seppe Mailfait


Dit artikel werd gepubliceerd door DeRedactie.be op 27/08/2014