Sinds zondag 4 december ligt in Viversel een nieuwe noodbrug over het Albertkanaal. De kostprijs van de brug bedraagt 4,3 miljoen euro. Nv De Scheepvaart zet hiermee de eerste stap in de verhoging van alle bruggen over het Albertkanaal.

In het voorjaar van 2016 kondigde Nv de Scheepvaart haar plannen aan om 62 bruggen over het Albertkanaal te verbeteren en te verhogen tot 9,10 meter. Alvast 28 bruggen hebben deze vrije doorvaarthoogte. Zo kunnen binnenvaartschepen de containers hoger stapelen en meer vervoeren.

Eén van de bruggen die Nv De Scheepvaart wil verhogen, is de E314-brug in Viversel, Heusden-Zolder. Voor die verhoging kon worden uitgevoerd, moest het internationaal bedrijf ALE een noodbrug aanleggen (zie foto). Het bedrijf, gespecialiseerd in het hijsen en opvijzelen van zware lasten, voltooide de plaatsing van de brug afgelopen zondag rond 15u. De noodbrug dient om het snelwegverkeer niet te verstoren tijdens de werken. Eind december kan de brug in bedrijf gesteld worden.

Ook de brug in de Westlaan richting Zolder-Lummen moet gesaneerd worden. Die brug zal worden afgebroken en vernieuwd terwijl de kanaalversmallingen ter hoogte van de brug verbreed worden. Eenmaal alle werken voltooid zijn, zal de noodbrug opnieuw worden afgebroken. ‘Ons streefdoel is om uiterlijk in 2020 alle bruggen over het Albertkanaal aangepast te hebben,’ aldus Nv De Scheepvaart.

© 2016 - StampMedia - Giulia Latinne


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuwsblad op 05/12/2016