Na steden als Singapore, Milaan en Londen is het dit najaar de beurt aan Hasselt om de Elephant Parade te verwelkomen. Van 1 september tot 1 november zijn meer dan veertig versierde olifanten te bezichtigen in en rond het stadscentrum van Hasselt.

De Elephant Parade is de grootste openluchttentoonstelling ter wereld die in actie komt tegen het uitsterven van de Aziatische olifant. Met het plaatsen van de versierde olifanten in het straatbeeld wil de organisatie de aandacht van het publiek vestigen op de precaire situatie van de Aziatische olifant, die met uitsterven bedreigd is. Met deze actie wordt dan ook op een sympathieke manier steun gevraagd voor het met uitsterven bedreigde dier. Op 8 november zullen de versierde olifanten tenslotte geveild worden in de abdijsite van Herkenrode.

Kleinkinderen

Naast enkele internationale kunstenaars mochten verschillende Limburgse artiesten een olifant ontwerpen voor deze tiende editie van de parade. "Ik had ooit al eens foto’s op het internet gezien van de parade en was dus bijzonder verheugd dat ik dit keer zelf mocht deelnemen", zegt Corneille Driezen, beter bekend als de kunstenaar Codriez uit Hamont-Achel. Hij transformeerde zijn beeld naar een kleurrijke olifant die de naam LEMET meekreeg. "Die letters staan voor de beginletters van de namen van mijn kleinkinderen Lilou, Emma, Maxine, Eva en Teun. De boodschap erachter is dat ik hoop dat hun kleinkinderen later nog olifanten in het wild zullen kunnen zien. De vrouw op de rug van mijn olifant is het symbool van de universele vruchtbaarheid", aldus Codriez.

Vandalen

De organisatie is nu al tevreden over de editie in Hasselt. "De reacties op de parade waren tijdens de eerste week overweldigend positief. Naast het verhogen van het bewustzijn omtrent de Aziatische olifant, heeft de expositie ook een positief effect op het toerisme en bedrijfsleven van de lokale gemeenschap", laat managing director Guy Bellamy weten. Helaas vernielden enkele vandalen de met stof beklede olifant van designer Stijn Helsen. De organisatie zorgt ervoor dat de olifant hersteld wordt, zodat het beeld snel opnieuw in de straten van Hasselt te bewonderen is.

Surf voor meer informatie naar www.elephantparade.com

© 2012 - StampMedia - Tine Stas, foto’s: Machteld Bollen en Magali Merzougui


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 07/09/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 07/09/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 07/09/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Knack.be op 10/09/2012