Toerisme Genk organiseert nog tot het einde van het jaar ONDERsteboven. Dit spel over de Genkse mijngeschiedenis bestaat uit een speurtocht, gecombineerd met een wandeling door de mijnwijken van Winterslag. Het spel is bedoeld voor jongeren, maar ook ouderen amuseren zich ermee.

ONDERsteboven draait rond verhalen van mijnarbeiders. Het spel is ontwikkeld door de vzw Centrum Informatieve Spelen. Bij aanvang kunnen deelnemers kiezen uit vier dossiers: Hasan, Miel, Gust en Vitales. Aan de hand van hun verhalen volgen de spelers een route, die start aan C-mine. Via een boekje met postkaarten moeten ze locaties vinden en daar een vraag oplossen.

Het leven in de cité

Het dossier komt uit de archiefkast van de mijnpolitie. Maar alles is door elkaar gehaald. Het einddoel van het spel is het hele verhaal te reconstrueren. Dit kan aan de hand van cijfers en antwoorden die de deelnemers tijdens de tocht moeten vinden.

Het spel belicht alle facetten van het leven op en rond de mijnsite. De deelnemers komen langs ingenieurswoningen, winkelstraten, arbeiderswijken, de mijnkathedraal en de Heilig-Hartkerk. Maar de tocht heeft ook aandacht voor de gevolgen van de mijnbouw. Maar er zijn ook verzakkingen en verlaten huizen te zien.

Niet enkel jongeren

"Het spel is eigenlijk ontwikkeld voor jongeren", zegt Ine Nemeth, medewerkster van C-mine. "Door cijfers en woorden te zoeken moeten jongeren de omgeving goed bekijken. Hierdoor worden ze al spelenderwijs geïnformeerd over het mijnverleden." Toch nemen niet enkel jongeren deel. "Onlangs was er nog een grote groep vijftigplussers hier. Zij hadden over het initiatief gelezen en wilden het ook uitproberen."

Van dagjestoeristen tot teambuilding

ONDERsteboven startte pas in maart 2012. "Het succes begint stilaan te komen", zegt Nemeth. "Er komen almaar meer dagjestoeristen op af, vooral ouders met kinderen. Maar we kregen ook al aanvragen voor bedrijfsuitjes. Ook is er een groep die hiermee aan teambuilding wil doen."

Maar ook jongeren willen het mijnverleden leren kennen. "Op school leer je niet zo veel over wat hier vroeger gebeurde. Raar, want het is toch een belangrijk deel van de Genkse geschiedenis", zegt Jordy (14). Hij speelde ONDERsteboven samen met zijn ouders. "Ik heb veel bijgeleerd", zegt hij. "Eigenlijk wist ik op voorhand maar weinig over het mijnverleden."

© 2012 - StampMedia - Paul Eyben


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 04/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 04/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 04/04/2012