Cc De Warande ontving afgelopen weekend jonge artiesten, die leeftijdsgenoten trakteerden op hun talent. Onder de noemer Open Doors vielen zwoele poëtische teksten, kortfilms, muziek of rustige beats en dj-sets. “Deze evenementen geven mij de kans om te groeien als persoon.”

Woops, het jongerenproject van cultureel centrum De Warande in Turnhout, organiseerde op zaterdag 12 februari Open Doors. Een gratis evenement in samenwerking met Kunstbende, voor en door jongeren. Het bleek de place to be voor Turnhoutse jongeren om op het podium hun talenten te laten zien.

De zestienjarige rapper Armin Mola was presentator van dienst. Zijn artiestennaam: R-mind. Een bekend gezicht voor wie het vtm-programma The Voice Kids volgt. Twee jaar geleden deed hij mee aan die talentenjacht en sindsdien is hij volop bezig met zijn muzikale carrière. Dit jaar zetelt hij ook in de jury van Kunstbende voor de categorie muziek.

© Tara Boutaleb

“Evenementen zoals Woops bieden mij de kans om te groeien als persoon. Door presentator te zijn, let ik meer op mijn articulatie en hoe ik op het podium sta”, bekent Mola.

“Poëzie leeft bij jongeren”

Sara Eelen en Marijn Pelckmans droegen poëzie voor. Eelen maakt deel uit van Collectief Dichterbij, een dichtersgezelschap uit Turnhout dat af en toe poeziëavonden organiseert. De jonge dichters willen bewijzen dat poëzie zeker iets is dat leeft bij de jongeren.

Eelen bracht fragiele teksten die het publiek ontroerden. “Het volgende gedicht gaat over mijn moeder. Ik schrijf redelijk veel over mijn moeder”, zegt ze met een breekbare stem, waaruit onzekerheid blijkt. Die is voor niets nodig, want haar werk wordt met een daverend applaus ontvangen.

Beatbox-comedian

Beatboxer en comedian Kjen Descheemaecker betrad nadien het podium. Hij eindigde al eens in de toptien bij het Belgisch kampioenschap beatbox en denkt volop na over een catchy artiestennaam: “Ik dacht aan Many more. Want op elke affiche van festivals of concerten staat: Deze artiesten komen and many more. Als ik Many more heet, kan ik overal binnen!”

Na de grappen van Kjen kreeg Fien De Roose het publiek muisstil. De jongedame trad al enkele keren in het jeugdhuis van Turnhout. Met haar gitaar en krachtige stem maakte ze indruk.

Daarna lieten studenten Nathan Naenen en Reinhoud Maes hun kortfilms zien over enerzijds onzekere jongeren die keuzes moeten maken en anderzijds de gevaren van sociale mediaverslavingen. Dj Bcote sloot Open Doors af met een rustige set, gecombineerd met kleurrijke visuals.

© 2016 – StampMedia – Tara Boutaleb


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - Online op 17/02/2016